Vojenské lesy přicházejí s aktualizovanou letní nabídkou zvěřiny

Je to absolutní biopotravina ze své podstaty, která má v české kuchyni silnou tradici, byť z tuzemských stolů v posledních letech částečně vymizela. Díky svým mimořádným chuťovým vlastnostem je však v jiných evropských zemích zvěřina vyhledávanou delikatesou. Vojenské lesy a statky ČR jako správce šesti unikátních přírodních lokalit přicházejí s aktualizovanou letní nabídkou vysokojakostní zvěřiny pro širokou veřejnost. K dostání je na celkem dvaceti odběrných místech v Čechách i na Moravě.

V souvislosti s blížící se hlavní lovnou sezónou přichází státní podnik s aktualizovanou maloobchodní nabídkou zvěřiny, která je k dostání na odběrných místech v okolí šesti lokalit ve správě Vojenských lesů a statků ČR (VLS).

ZVĚŘINA ZA LIDOVÉ CENY
Jestliže dříve maloodběratele od zvěřiny odrazovaly vysoké ceny a omezené možnosti nákupu, aktuální nabídka VLS tyto nevýhody vymazává. Jelení je na zvěřinových závodech VLS nabízeno od 69,- do 86 korun za kilogram, dančí v cenovém rozpětí 75,- až 89,- korun, kilogram divokého prasete od 23,- do 46,- korun, srnčí za 70,- až 104,- a mufloní za 35,- až 52,- korun. V okolí Doupovských hor na Karlovarsku pak tři zvěřinové závody VLS nabízejí maso jelena siky, jež je považována za jednu z nejvyhlášenějších zvěřinových delikates, za bezkonkurenční 75 korun za kilogram.
Podmínky odběru ze zvěřinových závodů jsou jednoduché. Zájemce v rámci své vybrané lokality kontaktuje zodpovědného pracovníka VLS ČR, s.p., který zajistí samotnou realizaci poptávky. K výdeji zvěřiny dochází v místě zvěřinového závodu na uvedených adresách. Místo a čas výdeje zvěřiny upřesní zodpovědná osoba po dohodě se zákazníkem.
Zvěřina je prodávána v celých kusech, v srsti, bez hlavy a běhů (mimo prasete divokého, kde je povinnost uvádět do oběhu tuto zvěřinu vždy s hlavou a běhy, za což je při vážení sráženo 10 procent z váhy kusu).

ZDRAVÁ POTRAVINA Z UNIKÁTNÍCH PŘÍRODNÍCH OBLASTÍ
Zvěřina pochází ze čtyřiadvaceti honiteb, ve kterých Vojenské lesy hospodaří. Jestliže jednou z hlavních výhod zvěřiny oproti masu hospodářských zvířat je její přírodní původ, u nabídky VLS to platí dvojnásob. Lokalitám, které státní podnik spravuje, se totiž po desetiletí vyhnul civilizační ruch včetně intenzivního zemědělského hospodaření s využitím chemie. Jedná se o rozsáhlé přírodní oblasti, které patří k nejkvalitnějším lesním celkům nejen v republice, ale i v celoevropském měřítku.
Obecnou předností zvěřiny je navíc nižší obsah tuku, než maso hospodářských zvířat, vyšší obsah bílkovin a jemnější svalové vlákno. Dietetické vlastnosti tak řadí zvěřinu mezi potraviny, které splňují nároky na moderní a zdravou kuchyni. Jde o biopotravinu ze své podstaty, která nemá v sortimentu potravin živočišného původu obdoby.

NEBOJTE SE ZVĚŘINY, JE TO JEDNODUCHÉ
K nízké spotřebě zvěřiny v domácnostech vedle omezené dostupnosti a vysokých cen v prodejních řetězcích přispívá i přežívající mýtus, že jde o maso, které je náročné na úpravu. Není to pravda, kuchyňská úprava je většinou stejně jednoduchá jako u hovězího nebo vepřového masa. Díky unikátní chuti pro jeho úpravu postačí také běžné koření. Ze zvěřiny připravíte svíčkovou na smetaně, guláš či výpečky se zelím stejně jednoduše jako z běžného masa hospodářských zvířat. Jednoduchých receptů je plný internet.

ODBĚRNÉ LOKALITY

Brdy a Praha\-západ

Na Brdech nabízí VLS zvěřinu z Chráněné krajinné oblasti Brdy na dvou zvěřinových závodech – v Obecnici na Příbramsku a Mirošově na Rokycansku. Třetí prodejní místo se pak nachází v blízkosti hlavního města v Nouzově u Unhoště.

Šumava

Produkce zvěřiny z Šumavských lesů je k dostání na dvou zvěřinových závodech na Českokrumlovsku – ve Chvalšinách na Českokrumlovsku a v Květušíně u Polné na Šumavě. Třetím prodejním místem zde je Arnoštov na Prachaticku.

Karlovarský a Ústecký kraj

Zvěřinu z jedné z nejcennějších přírodních oblastí Evropy, kterými jsou Doupovské hory na západě Čech, nabízí VLS v Dolní Lomnici a Valči u Karlových Varů a také v sousedním Ústeckém kraji v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku.

Liberecký kraj a Mladoboleslavsko

Divize Mimoň spravující bývalé vojenské újezdy Ralsko na Liberecku a Mladá na Mladoboleslavsku prodává zvěřinu z těchto oblastí v Ploužnici u Mimoně na Českolipsku a v Lipníku u Benátek nad Jizerou.

Prostějovsko a Vyškovsko

v Jihomoravském a Olomouckém kraji v okolí Drahanské vrchoviny najdete čtyři prodejní místa státního podniku. Na Prostějovsku v Myslejovicích a Žárovicích, dále pak v Rychtářově a Heršpici v okrese Vyškov.

Olomoucko, Přerovsko a Bruntál

Na pomezí Hané, Valašska a Slezska se rozkládá v Oderských vrších vojenský újezd Libavá, který je mezi myslivci vyhlášen jako domovina nejkvalitnější tuzemské populace jelena evropského. Nabídku zvěřiny z této oblasti najdete na čtyřech místech – ve Městě Libavá, Hlubočkách a Velkém Újezdu na Olomoucku, a na Přerovsku v Potštátu. Pátým prodejním místem pak je sídlo správy našeho odloučeného pracoviště v Bruntálu.

Více informací najdete ZDE.