Kvůli COVID-19 ruší VLS i zářijové akce pro veřejnost

Zhoršující se epidemiologická situace a pravděpodobný nástup druhé vlny pandemie COVID-19 vedl Vojenské lesy a statky k rozhodnutí, že po jarních a letních akcích pro veřejnost zruší také dvě tradiční zářijové události - Chovatelský a Školkařský den.

Pandemie před letními prázdninami zhatila pořádání všech akcí pro milovníky přírody, lesnictví a myslivosti, které tradičně v regionech VLS pořádají. Poprvé po 40 letech se tak neuskutečnil například Lesnický den v Ralsku, který je největší lesnickou akcí pro veřejnost v republice a každoročně přiláká na deset tisíc návštěvníků. Zhoršující se epidemiologická situace v posledních dnech vedla management státní podnik v čele s ředitelem Petrem Králem k rozhodnutí, že letos vynechá i dvě oblíbené události podzimního kalendária. Tou první je spíše odborná oborová akce, na níž prezentují podnikoví školkaři aktuální nabídku sadebního materiálu – Školkařský den ve Lhotě u Staré Boleslavi. Z kalendária však vypadne i veřejností hojně navštěvovaná prezentace BIO-výrobků z produkce ekologických podnikových farem. Chovatelský den se měl letos odehrát v pátek 18. září, tradičně na biofarmě Malá Hlavákov v Doupovských horách na Karlovarsku, divize zemědělské výroby VLS ji však s ohledem na aktuální situaci ruší.
„Zatím není zcela jasné, jak se bude přesně situace na podzim vyvíjet, s ohledem na organizační zajištění a také proto, abychom brali ohledy na naše partnery na těchto akcích, vedení VLS muselo přijmout rozhodnutí s dostatečným časovým předstihem. A rozhodlo se v bezprecedentní celosvětové situaci pro opatrnější postup,“ uvedl tiskový mluvčí VLS Jan Sotona.
V letošním kalendáři VLS pro veřejnost tak zůstávají pozdní podzimní akce. Vedle menších regionálních událostí jde především o oblíbené podzimní výlovy rybníků v unikátních přírodních oblastech s doprovodným programem. Letos to bude výlov rybníku Olšina, který je největší rybářskou událostí na Šumavě (31. 10. -1. 11) a listopadový zátah rybářské "fischparty" z Hořovic na slavném vodním díle v srdci Chráněné krajinné oblasti Brdy – Dolejším Padrťském rybníku.
„O jejich konání, či nekonání, budeme veřejnost informovat s dostatečným časovým předstihem s ohledem na aktuální situaci,“ uzavřel mluvčí VLS.