Výlov Olšiny letos bez programu pro veřejnost, ryby budou k dostání ve Chvalšinách

V souvislosti s aktuálním vývojem pandemie COVID-19 a platnými opatřeními jsou Vojenské lesy a statky nuceny zrušit tradiční doprovodný program pro veřejnost během výlovu „Perly Šumavy,“ rybníku Olšina, který proběhne o víkendu 24. a 25. října. Ryby z aktuálního výlovu však mohou lidé od pondělí zakoupit každý všední den v podnikovém rybářství ve Chvalšinách na Českokrumlovsku.

Výlov jednoho z nejvýše položených chovných rybníků Olšina se v posledních letech stal nejnavštěvovanější rybářskou událostí na Šumavě, na dvoudenní akci, která se koná jednou za dva roky, tradičně míří tisíce návštěvníků, jež sem vedle tradičního rybářského zážitku v kulisách šumavské přírody láká také bohatý doprovodný program pro děti, prodejem čerstvých ryb na hrázi, i ochutnávky rybích specialit.
Letos však Vojenské lesy a statky, které jsou správcem rybníku, byly nuceny doprovodný program s ohledem na opatření v souvislosti s pandemií COVID-19 zrušit. „Scénář výlovu jsme s ohledem na platná omezení i doporučení omezily na pracovní záležitost. Dovolím si veřejnost požádat, aby letos tuto rybářskou událost vynechali a chránili tak zdraví své, svých blízkých i našich pracovníků, kteří se na místě budou pohybovat. Pokud se přesto v okolí Olšiny budete pohybovat, prosím o dodržování bezpečných odstupů,“ uvedl ředitel divize VLS v Horní Plané Michal Frnoch.
Rybník Olšina je zasazen v mimořádně „čisté“ přírodní lokalitě a má štěrkopískový charakter, výlov v minulosti přilákal také řadu zákazníků, kteří oceňují mimořádnou kvalitu ryb bez „bahnité pachuti.“ Podle Michala Frnocha zrušením prodeje na hrázi o oblíbený produkt zájemci nepřijdou. Ryby z víkendového výlovu totiž hned od pondělí začne v maloobchodním prodeji nabízet podnikové rybářství ve Chvalšinách na Českokrumlovsku. Prodej zde bude probíhat každý všední den od 7.00 do 15.00 hodin.