Vánoční stromky z Ralska míří do dětských domovů na Liberecku - již popatnácté

Lesníci VLS z Ralska příští pondělí a úterý rozvezou do osmi dětských domovů na Liberecku na tři desítky Vánočních stromků, tak aby je děti měly již na advent. Tradiční předvánoční akce státního podniku proběhne letos na severu Čech již popatnácté.

Lesníci Vojenských lesů ze tří lesních správ v Ralsku v těchto dnech vybírají stromky v porostech. Převážně se bude jednat o borovice, která je typickou dřevinou této unikátní přírodní oblasti mezi Bezdězem a Ještědem a potřeba jich bude bezmála padesát. Tři desítky z nich zamíří do osmi dětských domovů v Libereckém kraji – do Frýdlantu, České lípy, Semil, Hamru na Jezeře, Krompachu, Jablonného v Podještědí, Dubé-Deštné, ale i do dětského domova Sluníčko přímo v krajském městě. Další dvě desítky stromků z Ralska darují VLS mateřským školám a dalším školním zařízení v českolipském regionu.
„Stromky pro dětské domovy v kraji mají u nás již letitou tradici, poprvé jsme je dětem dodali v roce 2006. I letos půjde tradičně o stromky, které je třeba v porostech vyřezat v rámci pěstebních zásahů. Kolegové z nich vyberou ty nejhezčí a nejsouměrnější. Nebudou asi tak dokonalé, jako stromky pěstované speciálně pro vánoce na plantážích, o to více ale budou odpovídat této tradici,“ připomněl ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský, jak historie vánočních stromků v Česku vznikla.
Tradice vánočních stromků je Česku i ve světě poměrně mladá – pochází z přelomu 19. a 20. století. K jejímu masovému šíření v tuzemsku i Evropě přispěl příchod moderního trvale udržitelného lesnického hospodaření, kdy vánoční dodávky stromků vlastníkům lesů umožňovaly využít „odpad“ z výchovných zásahů.