Týden lesů 2021: Les – zelená klimatizace

Letošní, v pořadí již čtrnáctý, ročník Týdne lesů, který se tradičně odehrává v květnu, bude věnován nenahraditelné úloze lesů při ochlazování světa kolem nás. Akce, jež organizuje pracovní skupina lesních pedagogů při Ministerstvu zemědělství ČR, však budou probíhat kvůli pandemické situaci distančně. Lesní pedagogové proto připravili pro učitele na prvním stupni základních škol karty s aktivitami pro děti, pro veřejnost pak vznikla interaktivní mapu s tipy na výlety po celém Česku.

Lesní pedagogové chtějí oslovit především nejmladší generaci, aby ji upozornili na téma, které je v době klimatických změn zvláště aktuální – na roli, kterou lesy sehrávají při ochlazování planety.
„Chceme, aby se především mladá generace zamyslela nad tím, kde je jim v parném dni lépe, zda v klimatizované místnosti, či ve stínu stromů, které ochlazují klima bez spotřeby elektřiny, a navíc produkují kyslík a ukládají skleníkové plyny,“ upozornila Radka Stolariková, ředitelka střední lesnické školy a členka pracovní skupiny, která koordinuje lesní pedagogiku v České republice.
S ohledem na to, že pandemická situace neumožňuje lesním pedagogům pořádat hromadné akce pro veřejnost, zaměří se ve svých aktivitách na děti prostřednictvím jejich učitelů a také rodičů. Pro pedagogy tak zveřejní na svém webu www.lesnipedagogika.cz sadu karet, aktivit pro děti z 1. stupně základních škol. Rodičům pak je určena mapa v aplikaci Google s tipy na výlety do českých a moravských lesů.
„Průměrný Čech navštíví podle průzkumů za rok les asi 20krát. Naším hlavním cílem tak je dostat lidi, především děti, v této složité době z domova a od počítačů do jarní přírody. A mapa by jim měla dát náměty, kam se vypravit,“ dodala Radka Stolariková.
Mapu s tipy na výlety najde veřejnost zde: Týden lesů 2021 – Moje mapy Google.
Lesní pedagogika je forma environmentálního vzdělávání, která probíhá v lese. Lesník, který je vyškolený na lesního pedagoga, vysvětluje účastníkům vzdělávacích programů, jak les funguje a co v něm najdeme. V Česku aktivity lesních pedagogů zastřešuje pracovní skupina při ministerstvu zemědělství, jejíž součástí jsou také lesní pedagogové VLS. Více na www.lesnipedagogika.cz.