Srnčí sezóna začala, Vojenské lesy nabízejí zvěřinovou delikatesu veřejnosti za dostupné ceny

S nástupem května začala v 24 honitbách Vojenských lesů a statků po celé republice lovná sezóna srnčí zvěře. Správce unikátních přírodních lokalit v této souvislosti nabízí široké veřejnosti srnčí zvěřinu, která je v tuzemsku i zahraničí vyhledávanou delikatesou, za dostupné ceny. Na dvou desítkách odběrných míst ji zájemci pořídí za ceny od 75,- do 119,- korun za kilogram.

Srnčí maso patří na českém trhu dlouhodobě k nejvyhledávanějším druhům zvěřiny. Podle statistik obchodních řetězců se nejvíce prodává právě srnčí s jelením, teprve za ním následují divočáci a daňci.
Hlavním důvodem, proč se srnčí a další zvěřina na českém stole objevuje méně často než je tomu v okolních zemích, byla menší dostupnost této potraviny. Většina produkce v minulých letech mířila na vývoz či do vybraných gastronomických provozů. Část spotřebitelů také odrazovaly vysoké ceny v porovnání s vepřovým či hovězím masem. Pokud se zvěřina v české domácí kuchyni vyskytuje, je to většinou na podzim či na vánočním stole. To však v loňském roce změnily společně správci státních lesů – Vojenské lesy a statky ČR a Lesy ČR, když začaly zvěřinu nabízet veřejnosti v maloobchodním prodeji.
„Chceme spotřebitelům nabídnout zvěřinu jako zdravou lokální potravinu, která je biopotravinou ze své podstaty a každá podle druhu patří k určitému ročnímu období. A srnčí sezóna je v řadě zemí mezi gurmány jedním z vrcholů,“ říká ředitel VLS Petr Král.
Srnčí z květnových sezónních redukčních lovů budou VLS aktuálně maloodběratelům nabízet v síti 20ti zvěřinových závodů po republice. Ty má státní podnik na Brdech, Šumavě, na Karlovarsku a v severočeském Ralsku, ale také na Vyškovsku a Olomoucku na Moravě. Srnčí VLS z vlastních zvěřinových závodů prodává v celých kusech, v srsti, bez hlavy a běhů. Prodej probíhá tak, že zájemce v rámci vybrané lokality kontaktuje zodpovědného pracovníka VLS, který zajistí samotnou realizaci poptávky. Ceny srnčího se v těchto prodejnách zvěřiny pohybují od 75,- korun na Karlovarsku po 119,-korun za kilogram v Brdech.
„Vedle srnčího je aktuálně k dostání především nabídka zvěřiny z černé zvěře, tedy divočáka, kde se prodejní ceny pohybují mezi 30 a 50 korunami za kilogram,“ dodal vedoucí marketingu VLS Jiří Horák.
Kontakty, ceníky a další informace najdete v jednotlivých regionálních letácích pod tímto článkem.