Vojenské lesy dokončily dostavbu stezky Olšina o měsíc dříve, otevře opět již tento pátek

Naučná stezka Olšina, která v loňském roce stala po otevření o letních prázdninách jedním z největších turistických lákadel Šumavy, se otevře v pátek 21. května veřejnosti po stavebních úpravách, jež mají návštěvníkům zajistit větší komfort a unikátní přírodě kolem rybníku Olšina lepší ochranu. Dostavba trasy měla původně trvat až do 15. června, Vojenské lesy a statky ČR, které stezku i celou lokalitu spravují, však úpravy stihly v polovičním čase.

„Dostavbou jsme reagovali na enormní zájem veřejnosti o naši novou stezku, kdy mimořádný provoz v kombinaci s deštivým počasím nevydržely tzv. haťové chodníky (trasy vlhkým terénem vyztužené větvemi) a lidé v rozbahněných úsecích často hledali alternativní cesty okolním terénem. V kritických místech byly doplněny povalové dřevěné chodníky, které zajistí komfort návštěvníkům i ochranu okolní flóry a fauny. Fakticky tím finalizujeme trasu na základě zkušeností z první sezóny a jsem rád, že se nám to povedlo v polovičním čase a můžeme tak návštěvníky na Olšině přivítat již tento víkend,“ vysvětlil ředitel VLS Petr Král.
7322 metrů dlouhá trasa vedoucí po souši, ale především po povalových chodnících mokřady i nad vodní hladinou, představuje návštěvníkům unikátní přírodní oblast kolem 600 let starého rybníka, která se teprve v roce 2016 otevřela veřejnosti po optimalizací vojenského újezdu Boletice. Vzhledem k tomu, že lokalitou doposud zatím nevedla žádná turistická trasa, otevírá stezka veřejnosti šumavskou přírodu, již po desetiletí znali jen lesníci VLS a přírodovědci.
Na toho, kdo se na Olšinu vydá, čeká unikátní trasa plná netradičních prvků - od infotabulí až po otisky stop zvířat v železných pražcích na stezce. Vojenské lesy a statky při jejím budování hledaly nová řešení, která zapadnou do místní přírody a budou lákadlem pro návštěvníky. Dřevěná stezka je tak doplněna o místa k zastavení a o vyhlídky, kterým autoři vdechli netradičnost. Na stezce natrefí návštěvníci na plovoucí molo, most inspirovaný bobří hrází, loďku, která je přepraví na molo doprostřed rybníka, vyhlídku tvořenou pouze žebříkem, budku pro ptáky lidské velikosti či ptačí hnízdo.
Stezkou po jejím otevření v červenci loňského roku již prošly desítky tisíc návštěvníků Šumavy, v dubnu tohoto roku stavba zasazená v panenské přírodě vyhrála hlasování veřejnosti v architektonické soutěži Dřevěná stavba roku.
Její dostavbu Vojenské lesy a statky zahájily 15. dubna. Během necelých pěti týdnů zde státní podnik dobudoval bezmála tři čtvrtě kilometru povalových chodníků, na které spotřeboval téměř 100 kubíků jedlového a akátového dřeva. Aby v deštivém počasí stavebníci nepoškozovali okolní přírodu, částečně materiál na stavbu dopravovali po hladině rybníku svázaný do voru.
Více o naučné stezce najdete https://www.vls.cz/cs/naucna-stezka-olsina.