Lesníci VLS rozšířili Mattoniho stezku na Karlovarsku o nová zastavení

Oblíbenou Mattoniho naučnou stezku na Karlovarsku, vedoucí z Kyselky na rozhlednu Bučina zpestřili lesníci VLS aktuálně v rámci Týdne lesů o několik zastavení. S pomocí interaktivní mapy se nyní návštěvníci mohou na lesy kolem stezky podívat lesnickým drobnohledem.

Projekt, který kolegové ze západočeské lesnické divize státního podniku nazvali „Mattoniho lesy lesnickým drobnohledem“ je součástí interaktivní mapy s tipy na výlety, kterou v rámci probíhajícího Týdne lesů sestavili lesní pedagogové z celé republiky.

„Lesní pedagogika a vůbec kontakt s veřejností probíhá v době pandemie především elektronicky, což ale neznamená, že les je k vidění jen v pixelech. Díky této interaktivní mapě sdílejí lesníci z lesní správy Dolní Lomnice odkaz na oblíbenou naučnou stezku nad údolím Ohře, která je však doplněna o řadu zajímavých detailů, jež ne každé oko pozorovatele v jarním lese rozklíčuje,“ popisuje lesní pedagožka VLS Jana Hynková.

V lokalitě mezi obcemi Dubina-Kyselka a rozhlednou Bučina vytipovali několik zajímavých míst v lesnatém terénu, která návštěvník může objevit pomocí zveřejněných GPS souřadnic. Běžnou „lázeňskou“ procházku, tak okořenili například zastávkou u kaliště divokých prasat, či o prohlídku vtroušené douglasky tisolisté, ale i ukázkou loupaní jelení zvěře.

„Vojenský výcvikový prostor Hradiště zabírá většinu území Doupovských hor. Proto není moc míst, kam my lesníci můžeme veřejnost pozvat. Mattoniho lesy jsou hojně navštěvovány především kvůli Lázním Kyselka a zdejší naučné stezce. V relativně malé lokalitě také vedou hned dvě turistické trasy. Je zde mnoho zajímavých historických objektů a na vše z vrcholu dohlíží rozhledna Bučina. Nám se snad touto formou podařilo návštěvníkům nabídnout ještě jiný úhel pohledu. Naším cílem je strhnout turistu z hlavního proudu, tak aby zpomalil a vnímal více les,“ popisuje Jana Hynková.

Myšlenku „skrytých“ lesnických zastavení chtějí na Doupově rozvíjet dále. Postupně by podobné „virtuální mapové“ stezky měly být v přístupných lokalitách při každé lesní správě.

Mapu s Mattoniho stezkou, ale i další trasy najdete ZDE.