Dobrovolníci na Brdech zbavili zříceninu Valdeku náletových porostů

Šestnáct dobrovolníků ze spolku nadšenců Hrad Valdek, která pečuje společně s Vojenskými lesy a statky o zachování této gotické památky zasazené v Brdských lesích, zbavila v sobotu 8. května tuto zříceninu náletových dřevin. Tato údržba je nezbytná, aby pozůstatky hradu nepodlehly zkáze.

Zřícenina Valdeku je jednou z ikon chráněné krajinné oblasti Brdy. Gotický hrad pochází z 13. století, později byl přestavěn v renesančním stylu. Zpustl až v období třicetileté války. Jeho zřícenina zasazená do brdských hvozdů se však již v 19. a později i 20. století stala oblíbeným výletním místem. Oblíbili si jej i český spisovatel Karel Hynek Mácha či spisovatelka Božena Němcová.
„Na zříceninu se Valdek dochoval ve velmi dobrém stavu. Jako každá budova, potřebuje i zřícenina hradu svou péči. V tomto případě se nejedná o novou omítku, nýbrž o vyřezávání a vysekávání zeleně z jejích útrob. Zanedbání takové péče by mělo za následek prorůstání kořenů do zdiva hradu a postupem času by tento skvost podlehl úplné zkáze,“ popisuje Michal Kutzendörfer ze spolku Hrad Valdek.
Členové spolku se proto sešli v sobotu v ranních hodinách u nedaleké lesní správy Jince, kde jim byly od Vojenských lesů, s.p. poskytnuty ochranné pomůcky a k práci potřebné ruční nářadí. Až do odpoledne pak dobrovolníci vyřezávali a odklízeli zelený nárost z prostor zříceniny hradu. Na drobné dodělávky se chystají ještě v sobotu 29. května.
„Hrad Valdek byl převeden do majetku Vojenských lesů a statků po zrušení vojenského újezdu v roce 2016. V současnosti ve spolupráci s místní samosprávou i spolkem hledáme způsob péče o tuto památku. Aktuální dobrovolnická péče při údržbě ze strany spolku je v tomto mezidobí pro nás vítanou pomocí, za kterou děkujeme,“ dodal ředitel brdské divize Vojenských lesů David Novotný.