Zaměstnanci Porsche ČR vysadili v Brdech nové bukové lesy

Dvě holiny na lesní správě Jince v Chráněné krajinné oblasti Brdy, které zde vznikly v důsledku nedávného nástupu kůrovcové kalamity do středočeských hor, osázeli v uplynulém týdnu novými porosty zaměstnanci Porsche ČR. Díky jejich týmové dobrovolnické iniciativě v přírodní lokalitě zvané Baština roste na tři tisíce nových buků, které nahradily kalamitou zničené smrkové porosty.

V lesích na Baštině se sešlo v pondělí 11. a pátek15. října celkem čtyřiatřicet zaměstnanců firmy, která je největším importérem osobních a užitkových vozů na tuzemský trh. Díky jejich práci se podařilo holiny po kalamitních těžbách ještě před koncem roku zalesnit dřevinou, které je mnohem odolnější vůči důsledkům klimatické změny než původní převážně smrkové porosty.

„Pro dobrovolníky jsme zajistili sadební materiál, který pochází z vlastní školkařské produkce státního podniku, nářadí a také jsme jim poskytli metodickou podporu. Za dva dny, které u nás byli, odvedli pořádný kus práce, za kterou jim děkujeme. I díky jejich nasazení se nám podařilo rychleji zalesnit po kalamitě více brdských lesů, než jsme plánovali,“ řekl David Novotný, ředitel lesnické divize Hořovice Vojenských lesů a statků ČR (VLS), která Brdy spravuje.

Dobrovolníci z Porsche ČR za dva dny dostali do země na2960 sazenic buku. Dobrovolnická práce v unikátní brdské přírodě, o kterou se Vojenské lesy starají přes 90 let, se jim podle prvních reakcí líbila. „Bylo to naprosto skvělé a doufám, že budeme moct sázet i v příštím roce,“ uvedla Martina Hlůžková z pražské centrály Porsche Česká republika.