Na výlov šumavského Dolanského rybníku dorazily stovky lidí

I přes mlhu a teploty jen těsně nad bodem mrazu si více než dvě stovky návštěvníků nenechaly letos si letos ujít výlov šumavského Dolanského rybníku na Českokrumlovsku. Vedle nabídky čerstvých ryb je zde čekal bohatý doprovodný program pro děti, včetně lovu ryb na lískové pruty. a také tradiční soutěž o kapra na vánoční stůl.

Tradiční výlov jednoho z šumavských rybníků ve správě Vojenských lesů s doprovodným programem pro veřejnost, který se odehrává vždy v termínu státního svátku 28. října, na dva roky přerušila pandemie. Letos však situace umožnila s respektováním pandemických pravidel akci uskutečnit. Rybáři VLS z Chvalšin loví šumavské horské rybníky jednou za dva roky ve střídavém režimu. Letos byl na programu výlov menšího Dolanského rybníku u Boletic, který má komornější atmosféru než akce na ikonické Olšině, jež se již tradičně jednou za dva roky stává nejnavštěvovanější rybářskou událostí celé Šumavy.
I na menší výlov Dolanského rybníku však letos zavítaly rodiny z jihočeských měst a obcí, ale také například ze severních Čech, z Prahy i jižní Moravy. Nejatraktivnější podívanou pro návštěvníky byl výlov samotný. Mohli při něm pozorovat obratnou práci rybářů a čerstvě vylovené ryby si na hrázi koupit. Připraveno pro ně bylo také občerstvení, které zajišťovali zaměstnanci Resortu Olšina. O zábavu pro děti i jejich rodiče se postarali lesní pedagogové i jejich spolupracovníci. U stánku s lesní pedagogikou bylo úkolem poznávat hravou formou ryby, obojživelníky, plazy, rostliny a další živočichy žijící u vody nebo ve vodě. Ti nejmenší si mohli vyzkoušet chytání dřevěných rybek z vody v kádi, ti větší pak chytat opravdové ryby na lískové pruty u sousedního Maniského rybníčku. A zájem byl opravdu veliký.
Již tradičně proběhla také „Soutěž o vánočního kapra“. Soutěžilo se o klasicky kvízovým „rybářským“ testem, kdy třiatřicet správných odpovědí skončilo v osudí, z něhož se losovali tři finalisté. Letos se výherci stali Tomáš F. a Matěj S. z Prahy a Martin J. z Českého Krumlova. Dva z nich si poukázku na kapra převzali přímo na místě, třetímu vylosovanému byla zaslána poštou. Všichni tři si svoji výhru mohou vyzvednout do 22. 12. 2021 na podnikových sádkách šumavského rybářství VLS ve Chvalšinách.