V Ralsku vysadí další Alej vzpomínek, připojit se můžete i vy

Národní Geopark Ralsko pokračuje ve výsadbě Aleje vzpomínek na památku zaniklých obcí v bývalém vojenském prostoru na Českolipsku. Jabloně a hrušně, které v sobotu 20. listopadu vysadí pracovníci Geoparku spolu s dobrovolníky a přáteli podél cyklostezky zřízení Vojenskými lesy a statky, pochází z roubů starých ovocných stromů, které v krajině zůstaly po zaniklých obcích. Výsadba je podpořena Nadací ČEZ.

Třicet ovocných stromů, které tvoří první část Aleje vzpomínek, vysadil Národní geopark Ralsko již minulý rok, letos k nim přibydou další tři desítky jabloní a hrušní. Ovocné dřeviny jsou roubované ze starých regionálních odrůd, které v ralské krajině zůstaly jako připomínky zaniklých obcí, jež musely ustoupit vojenskému provozu v Ralsku po druhé světové válce.
Ty Geopark Ralsko mapuje a v evidenci má již přes 300 stromů ze zaniklých obcí – z Kostřice, Křídy, Holiček, Ostrova, Jablonečku a dalších. „S geoparkem máme velmi dobrou spolupráci. V souvislosti s tímto projektem jsme se například zavázali, že ovocné aleje po zaniklých obcích ponecháme nadále v krajině a nebudeme je kácet,“ uvedl při spuštění projektu ředitel mimoňské divize Vojenských lesů a statků Roman Vohradský.
Letošní novinkou bude vysazení dvou stromů na zahradě Základní školy Mírová v Mimoni a Základní školy v Kuřívodech. „Děti se budou moci podílet výsadbě a péči o stromy a pozorovat, jak strom přirozeně roste a žije v různých ročních obdobích. Navíc se dozví více o životě, který kdysi vzkvétal v krajině, která je nyní jejich domovem,“ přibližuje akci ředitelka geoparku Lenka Mrázová. Hlavním partnerem projektu sázení stromů do školních zahrad jsou Vojenské lesy a statky.
Připojit ruku k dílu může při výsadbě kdokoliv, sraz dobrovolníků je v sobotu 20. listopadu v 9.00 u obecního úřadu v Hamru na Jezeře. „Občerstvení je zajištěno, na dobrovolníky budou čekat špekáčky k opečení na ohni, vlastní nářadí je vítáno - především rýče, kladiva a palice. Na sázení je ale potřeba se přihlásit,“ dodala Lenka Mrázová. Dobrovolníci se mohou hlásit Kateřině Thierové (tel.: 607 776 321, e-mail: programy@geoparkralsko.cz).
Výsadba je podpořena Nadací ČEZ.