Vánoční stromky z Ralska dnes dostaly děti z dětských domovů na Liberecku, i senioři

Lesníci VLS z Mimoně, kteří spravují přírodní oblast Ralska, dnes rozvážejí vánoční borovičky z lesů v této unikátní přírodní oblasti do osmi dětských domovů na Liberecku, do dvou domovů pro seniory a také do českolipských škol a mateřských školek. Tradiční předvánoční akce státního podniku proběhne letos na severu Čech již popatnácté.

Převážnou část z padesáti stromků, které sociálním a školním institucím VLS darují, tvoří borovice, která je typickou dřevinou této unikátní přírodní oblasti mezi Bezdězem a Ještědem. Nepocházejí z tzv. plantážových chovů, ale z výchovných zásahů v hospodářských lesích. Lesníci Vojenských lesů a statků je dnes, před adventním víkendem, rozvezli do osmi dětských domovů v Libereckém kraji – do Frýdlantu, České lípy, Semil, Hamru na Jezeře, Krompachu, Jablonného v Podještědí, Dubé-Deštné, ale i do dětského domova Sluníčko přímo v krajském městě. Další dvě desítky stromků z Ralska darovaly VLS mateřským školám a dalším školním zařízení v českolipském regionu. Doputovali dnes také ke klientům v Domovech seniorů v Mimoni a ve Stráži pod Ralskem.
„Stromky pro dětské domovy v kraji mají u nás již letitou tradici, poprvé jsme je dětem dodali v roce 2006. I letos půjde tradičně o stromky, které je třeba v porostech vyřezat v rámci pěstebních zásahů. Nejsou možná tak dokonalé, jako stromky pěstované speciálně pro vánoce na plantážích, o to více ale budou odpovídat vánočním tradicím. A všechny mají certifikát PEFC, který dokládá, že pocházejí z lesů, v nichž se hospodaří trvale udržitelným způsobem,“ připomněl ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský, jak historie vánočních stromků v Česku vznikla.
Tradice vánočních stromků je Česku i ve světě poměrně mladá – pochází z přelomu 19. a 20. století. K jejímu masovému šíření v tuzemsku i Evropě přispěl příchod moderního trvale udržitelného lesnického hospodaření, kdy vánoční dodávky stromků vlastníkům lesů umožňovaly využít „odpad“ z výchovných zásahů.