Ministryně Černochová chce, aby Ralsko zůstalo Vojenským lesům

Ministryně obrany Jana Černochová o víkendu navštívila Ralsko ve správě divize Vojenských lesů a statků. Podle ní by tato organizační jednotka, která měla v rámci vloni naplánované směny změny práva hospodaření přejít na Lesy ČR, měla zůstat v majetku VLS.

Ministryně si prohlédla oblast bývalého vojenského újezdu a debatovala o důvodech i dopadech pozastavené směny s pověřeným ředitelem VLS Ivo Dohnalem a ředitelem divize Mimoň Romanem Vohradským.
„Divize Mimoň je jednou z mála ziskových divizí VLS. Zatímco jiné byly zasaženy kůrovcem a nyní na nich probíhá zalesňování, a proto se do nich musí investovat, Mimoň naopak přispívá. Proto mi nikdy nepřišlo logické, že by o ni měly VLS přijít,“ prohlásila Jana Černochová s tím, že ministerstvo obrany nyní bude jednat s Lesy ČR o dalším postupu. „Chtěla bych, aby Mimoň zůstala v majetku VLS, nejenom kvůli ziskovosti, ale i kvůli investicím do infrastruktury v uplynulých letech, výborně spravovanému majetku, výcviku armády a tomu, že se tam stále nachází munice, kterou je nutné likvidovat."
Mimoň je podle ředitele VLS Dohnala aktuálně jednou z mála ziskových divizí podniku a její hospodářské výsledky pomáhají s financováním obnovy lesů v dalších oblastí, které zasáhla kůrovcová kalamita. Přestože byl vojenský újezd na Českolipsku zrušen již před desítkami let a lokalita je dnes především oblíbenou turistickou oblastí, část Ralska armáda stále využívá, a nachází se zde také moderní areál na likvidaci munice ministerstva vnitra. Přírodní oblast navíc stále prochází pyrotechnickou očistou po odchodu vojsk, kterou zde provádí podniková pyrotechnická skupina VLS.