VLS v polovině února otevřou registraci na dřevorubecký šampionát

Zájemci o účast na jubilejním dvacátém národním dřevorubeckém šampionátu se mohou od 15. února registrovat u Vojenských lesů a statků, které jsou jeho pořadatelem. Mistrovství republiky v práci s motorovou pilou proběhne po dvouleté koronavirové pauze tradičně na Sklené huti na Liberecku v pátek 17. června a sobotu 18. června 2022 jako součást Lesnického dne v Ralsku.

Národní šampionát nejlepších českých dřevorubců bude i letos soutěží, které bude otevřena mezinárodní konkurenci závodníků, jež na Skelnou huť jezdí především z okolních zemí. Dá se tedy očekávat, že diváci v Ralsku opět zažijí konfrontaci národní špičky s nejlepšími dřevorubci světa, jak tomu bylo díky účasti držitelů titulů mistra světa ze SRN a Slovenska v minulých letech. Kompletní startovní pole bude známé po 31. březnu, kdy se registrace uzavírá, počet závodníků je však omezen z organizačních důvodů na 50 startujících.
Disciplíny na šampionátu kombinují dovednosti, které dřevorubec s motorovou pilou běžně využije při reálné těžební činnosti v lese, součástí pravidel jsou také citelné penalizace za případné nedodržení bezpečnostních pravidel při práci s pilou. V první disciplíně se simulovaně kácejí stromy na přesnost, následuje soutěž o nejrychlejší výměnu řetězu motorové pily, preciznost a přesnost musejí závodníci předvést v disciplínách přesný a kombinovaný řez. Finálovou disciplínou pak je divácky atraktivní paralelní závod dvou soupeřů v odvětvování vodorovného kmene. Vedlejší týmová soutěž pak probíhá jako štafetový závod s kombinací několika dřevorubeckých disciplín na trati.
Soutěž je vypsána pro profesionály, juniory a také ve třetí začátečnické kategorii, kam se mohou hlásit závodníci, kteří se zatím vůbec neúčastnili soutěží, nebo mají na šampionátu nejvýše dva starty, přesná kritéria najdou zájemci ve výzvě pod tímto článkem. Podrobné informace o organizaci soutěže a jednotlivých disciplínách budou zveřejněny na ZDE do 15. dubna 2022.