Vojenské lesy na veletrhu Silva Regina

Po dvouletém koronavirovém odkladu se v neděli na brněnském výstavišti otevřely brány největšího lesnického a mysliveckého veletrhu v republice Silva Regina. Součástí jeho expozice je také stánek Vojenských lesů a statků, který najdete v centrální části pavilonu Z.

Vojenské lesy a statky na veletrhu prezentují svoji hospodářskou činnost, ale také environmentální programy a programy pro veřejnost včetně investic do turistické infrastruktury v lesích ve své správě. Státní podnik i jeho zaměstnanci již v neděli na centrálním podiu veletrhu představili několik projektů. Vedoucí lesních pedagogů VLS Honza Kobr prezentoval čerstvě dokončenou rekonstrukci vodní cesty Želnavský smyk na Šumavě, která je součástí národní technické památky Schwarzenberský plavební kanál. Želnavský smyk, který spojoval kanál s Vltavou a umožňoval plavení stavebního dříví o délce až 21 metrů, předají Vojenské lesy a statky slavnostně veřejnosti v rámci ukázkového plavení v sobotu 7. května.
Vedoucí lesní výroby divize VLS v Lipníku nad Bečvou Jan Jeniš pak společně s šéfem vydavatelství Lesnická Práce Oto Lasákem představili nový literární počin tohoto doyena myslivosti z Oderských vrchů, které jsou domovem nejkvalitnější populace jelena evropského v ČR. Jan Jeniš v nové knize představuje myslivecké příběhy spojené s jeleny, které na Libavé jako myslivec zažil.
Pro dětské návštěvníky veletrhu je po celou dobu v pavilonu Z připraven také program lesní pedagogiky, který společně s dalšími kolegy zajišťují také lesní pedagogové VLS. V rámci nedělního programu zástupci ministerstva zemědělství, univerzit, státních podniků a dalších institucí podepsali memorandum o rozvoji environmentální výchovy prostřednictvím lesní pedagogiky. Za VLS spolupráci podpisem stvrdil výrobní náměstek Ondřej Vybíral.
Veletrh Silva Regina v neděli slavnostně zahájil ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který krátce navštívil se svým náměstkem pro lesnictví Patrikem Mlynářem stánek Vojenských lesů. Největší lesnicko-myslivecká výstava v Brně potrvá až do středy 6. dubna.