Dobrovolníci rozjeli sérii brigád na Valdeku v Brdech

Třemi jarními brigádami rozjeli v tomto roce svou činnost dobrovolníci z občanské iniciativy Hrad Valdek. Sdružení nadšenců ve spolupráci s VLS pečuje o tuto středočeskou památku, která je jednou z dominant chráněné krajinné oblasti Brdy.

První brigáda proběhla v sobotu 19. března a zúčastnilo se jí celkem 11 lidí , kteří dohromady odpracovali 66 hodin. „Věnovali jsme se úpravám koridoru hlavní brána a branka, dále od hlavní brány směrem k dolnímu paláci - sbírání odpadků, odstraňování plevele, kořenů, pařezů, přesun kamenů na jednu deponii u věže, odnesení větví a dřeva, které do areálu natahali návštěvníci zpět mimo hrad, likvidace ohnišť,“ vyčíslil Michal Kutzendörfer ze spolku Hrad Valdek.
Druhá brigáda pak za obdobného počtu dobrovolníků proběhla tento víkend. Spolek se při ní i přes zimní počasí věnoval úpravám ploch na nádvoří vedle věže, dobývání pařezů a vytrhávání náletů. Součástí akce byl i tesařský workshop, který účastníci přijali jako příležitost zahřát se v mrazivém brdském počasí tesáním.
Další brigádu dobrovolníci naplánovali na velikonoční Bílou sobotu od 10.00 do 18.00 hodin.
„Hrad Valdek byl převeden do majetku Vojenských lesů a statků po zrušení vojenského újezdu v roce 2016. V současnosti ve spolupráci s místní samosprávou i spolkem hledáme dlouhodobý způsob, jak pečovat a financovat tuto památku. Aktuální pomoc spolku s údržbou e v tomto mezidobí pro nás vítanou pomocí, za kterou děkujeme,“ dodal ředitel brdské divize Vojenských lesů David Novotný.