Dobrovolníci zítra uklidí Brdy, vyčistí 350 kilometrů tras

Bezmála 350 kilometrů turistických cest a cyklostezek v Chráněné krajinné oblasti Brdy zítra projde důkladnou očistou. Na čtyři desítky tras do pohoří na hranicích Středočeského a Plzeňského kraje vyrazí dobrovolníci s pytli na odpadky, aby přírodní oblast uklidily před nadcházející hlavní návštěvnickou sezónou. Akci pořádá facebooková skupina CHKO Brdy ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky a podbrdskými obcemi

Akce se koná již podruhé, oproti loňské premiéře však očistou projde výrazně větší území, protože úklid proběhne prakticky v celé veřejnosti přístupné části bývalého vojenského újezdu, který je dnes nejmladší českou chráněnou krajinnou oblastí. Pořadatelé předpokládají, že do brdské přírody vyrazí několik stovek dobrovolníků. Vojenské lesy a statky (VLS) pro ně zajistily pytle na odpadky, rukavice a další materiál, státní podnik bude také zajišťovat svoz pytlů a objemnějšího odpadu, který budou úklidové čety zanechávat na okrajích cest, jejichž okolí projde očistou. V katastru obce Strašice se o svoz postará tamní radnice.
„Chtěl bych všem dobrovolníkům dopředu poděkovat, stejně tak organizátorům z facebookové skupiny CHKO Brdy, u nichž bych rád ocenil dlouhodobou konstruktivní spolupráci, kterou s nimi jako správce lokality máme navázánu. Loňská akce měla výrazný pozitivní vliv na stav brdské přírody,“ řekl ředitel divize VLS Hořovice, která v Brdech hospodaří
Jak ředitel Novotný dodal, s ohledem na souběh úklidové akce s několika dalšími sportovními a vzpomínkovými událostmi o tomto víkendu v Brdech žádají Vojenské lesy jejich účastníky o vzájemný respekt a toleranci.
Trasy a další informace najdete v přiloženém dokumentu, na adrese https://mapy.cz/s/kajokemezo a také ve facebookové skupině CHKO Brdy.