Změna hospodaření ve státních lesích se vrátila do původního stavu, Ralsko budou nadále spravovat Vojenské lesy

Státní podniky Lesy ČR (LČR) a Vojenské lesy a statky ČR (VLS) k 1. květnu vrátily do původního stavu změnu práva hospodaření, kterou provedly loni k 30. červnu. Směnu, kterou loni schválila bývalá vláda Andreje Babiše, následně odmítli ministři současného kabinetu Petra Fialy.

Bezúplatná změna správy státních lesů se týkala práva hospodaření na 73 500 hektarech lesů v majetku státu. U Vojenských lesů by se anulovaná změna práva hospodařit dotkla především severočeské lokality Ralsko na Českolipsku, která měla být převedena pod správu Lesů ČR.

Po jejím provedení k 30. červnu 2021 mělo od 1. ledna 2022následovat faktické převzetí lesů novými správci. K tomu ale již nedošlo, protože 30. prosince loňského roku se pověřený ministr zemědělství Marian Jurečka s ministryní obrany Janou Černochovou rozhodli (ODS) směnu zastavili. Následně návrat k původnímu stavu 30. března schválila vláda.

Zrušení celé reorganizace hospodaření ve státních lesích oba resorty zdůvodnily provozními, ale i obrannými důvody. V Ralsku se totiž konají vojenská cvičení armády ČR i NATO.