Vojenské lesy darují školám 1,4 milionu korun na péči o děti ukrajinských uprchlíků

Vojenské lesy a statky věnuje 1.390.000,- korun školám, které se podílejí na pomoci dětem válečných uprchlíků z napadené Ukrajiny. O daru rozhodlo vedení podniku a souhlas s ním vyslovila také dozorčí rada. Peníze poputují do více než třech desítek školních zařízení v šesti regionech, kde VLS působí.

Dvaatřicet základních škol a víceletých gymnázií z okolí Brd, Doupovských hor a Ralska, ale i ze Šumavy, Plumlovska či z Oderských vrchů a okolí obdrží dar od státního lesnického podniku, který hospodaří ve vojenských újezdech a dalších lokalitách se strategickým významem pro obranu státu. Pomoc je určena na učební pomůcky pro děti válečných uprchlíků z Ukrajiny, ale také na jejich stravování a volnočasové aktivity.
„Děti jsou nevinnými obětmi každé války, v řadách válečných uprchlíků vždy trpí nuceným přesunem ze svého prostředí zasaženého boji daleko nejvíce, proto jsme se rozhodli nasměrovat naši pomoc především na ně. A zvolili jsme pro podporu školská zařízení, která dobře známe, protože jsou v regionech, kde působíme, dlouhodobě s nimi spolupracujeme, mimo jiné na programech lesní pedagogiky, jež jim poskytujeme,“ vysvětlil ředitel VLS Roman Vohradský.
Vojenské lesy a statky ČR jsou státním podnikem založeným v první republice ministerstvem obrany. Hospodaří na více než 140 tisících hektarech ve čtyřech vojenských újezdech v Boleticích (Šumava), Hradišti (Doupovské hory na Karlovarsku), Březině (Drahanská vrchovina na Vyškovsku) a Libavé (Oderské vrchy na Olomoucku), ale také v Brdech a Ralsku, jež ozbrojené složky využívají k výcviku. Podnik má zhruba 2400 zaměstnanců a vedle lesnictví a myslivosti podniká v zemědělství i rybářství. VLS poskytují také servisní služby resortu obrany – od ostrahy a údržby objektů až po stavební činnosti a údržbu komunikací.
Od začátku ruského útoku na Ukrajinu musely opustit svou rodnou zemi nejméně dva miliony ukrajinských dětí. Více než 1,1 milionu z nich se nachází v Polsku, řádově další stovky tisíc pak v Rumunsku, Moldávii, Maďarsku, Slovensku a Česku. Za první dva měsíce od ruské invaze udělila Česká republiky speciální vízum více než 320 tisícům obyvatel Ukrajiny. Podle statistik tvoří až 40 procent z tohoto počtu právě děti.