V Ralsku se představí nejlepší dřevorubci světa i národní elita

Po dvouleté koronavirové pauze se veřejnosti na Lesnickém dni opět představí nejlepší tuzemští dřevorubci i zástupci světové špičky z dalších dvou zemí. V rámci startovního pole se v červnu do Ralska na Skelnou huť chystají tři mistři světa i tuzemští šampioni. Barvy Vojenských lesů a statků ČR (VLS), pořadatele akce, jejíž součástí je mistrovství ČR v práci s motorovou pilou, budou ve startovním poli hájit především dva dřevorubci – dvojnásobný mistr republiky Jindřich Fazekaš z Ralska a vicemistr ČR Jaroslav Štelc z moravské lesnické divize státního podniku v Plumlově.

Z německé reprezentace se v Ralsku představí tři závodníci a dva z nich reprezentují absolutní světovou špičku. Absolutní mistr světa ze švýcarského Brienzu, „bavorská mašina“ Uli Huber se v Ralsku představí již poněkolikáté, úroveň závodů v režii VLS si zjevně oblíbil, letos s ním navíc přijede jeden z nejlepších světových závodníků v technických disciplínách (výměna řetězu, kombinovaný řez a přesný řez) Dirk Schmidt. Slovensko, které se usadilo mezi světovou elitou v minulých letech, do bojů vysílá mistra světa v kácení z norského Lillehammeru Tomáše Kvasničáka, juniorského světového šampiona z polské Wisly Marka Lubase a druhého vicemistra světa v přesném řezu Jaroslava Perveku.

„Národní dřevorubecký šampionát je již řadu let otevřen zahraničním závodníkům. Tuzemští sportovní dřevorubci tak mají možnost konfrontace se zahraniční špičkou, větší zážitek ze soubojů to přináší i návštěvníkům. Mistrem České republiky se stává nejlepší tuzemský startující. Letos očekáváme mimořádnou atmosféru, protože se potkáváme v mezinárodní konkurenci a s diváckou kulisou na této úrovní po třech letech kvůli pandemii COVID-19,“ popsal vedoucí lesní výroby VLS Pavel Češka, který je hlavním organizátorem závodu.

České barvy bude na šampionátu hájit téměř kompletní česká špička. Mezi jinými trojnásobný vítěz Poháru VLS a úřadující národní šampion Jiří Anděl nebo český reprezentant Martin Pňaček, který má na kontě také tři národní tituly.
Své nejlepší dřevorubce do bojů vysílají také Vojenské lesy a statky. Domácí publikum požene k vítězství dvojnásobného mistra republiky Jindřicha Fazekaše z nedaleké lesní správy v Hamru, z lesů na Drahanské vrchovině u Vyškova přijede vicemistr republiky a člen české reprezentace pro nadcházející mistrovství světa v Estonsku 2023 Jaroslav Štelc.

Lesnický den v Ralsku 2022 proběhne na Skelné huti v Ralsku v sobotu 18. června 2022, mistrovství ČR v práci s motorovou pilou, které je součástí jeho programu však začne již v pátek ráno. Vedle dřevorubeckého šampionátu se závodníci mohou těšit na „americkou“ dřevorubeckou show STIHL Timbersports, v níž hlavní roli místo motorových pil hrají stále sekery. Lesnická divize VLS Mimoň představí v rámci chovatelské přehlídky nejlepší trofeje ze svých honiteb (tentokrát s ohledem na pandemickou výluku hned ze tří posledních loveckých sezón). Výstava na ploše lesního areálu na Skelné huti pak bude prezentovat široké spektrum lesnické a zahradní techniky i vybavení a oblečení do přírody – od sekaček a motorových pil, přes traktory až po nejvýkonnější těžební stroje, harvestory. Pro děti bude připraven bohatý program včetně lesní pedagogiky, součástí programu bude také prezentace loveckých psů, ukázky dravců či vystoupení mysliveckých trubačů.

XX. mistrovství ČR v práci s motorovou pilou – Pohár VLS je sportovním kláním dřevorubců, při kterém závodníci v rámci pěti disciplín uplatní dovednosti, které běžně využijí při práci v lese. Pětiboj začíná disciplínou kácení, kdy závodník poráží na přesnost kmen tak, aby dopadl na vytyčený bod. Následuje výměna řetězu motorové pily na čas a dvojice technických disciplín – kombinovaný řez a přesný řez. Finální a divácky nejatraktivnější disciplínou je pak tandemový souboj v odvětvování, kdy závodníci musí co nejrychleji odřezat 30 větví (přeslenů) ze stylizovaného kmene. Špičkoví závodníci běžně atakují čas okolo 10 vteřin u výměny řetězu a 15 vteřin u odvětvování.
Generálním partnerem lesnického dne v Ralsku 2022 je společnost TotalEnergies.