Dětský den na Olšinu po dvou letech přilákal davy

Na 1500 návštěvníků se zúčastnilo ve čtvrtek 26. května po dvouleté odmlce způsobené pandemií největších šumavských oslav dětského svátku – Dětského dne na Olšině. Akce v režii Vojenských lesů, armádních složek a Újezdního úřadu z Boletic vyvolala nadšené reakce u pedagogů základních a mateřských škol z širokého okolí i veřejnosti.

Pestrý program na 25 stanovištích na břehu rybníku Olšina si vychutnaly desítky školních kolektivů, které se do resortu VLS sjely vlakem i autobusy. Nemálo jednotlivců a rodin dorazilo na Olšinu i osobními vozy. Malí i velcí návštěvníci si mohli prohlédnout vojenskou, zemědělskou, lesní, policejní, hasičskou techniku i techniku vodních záchranářů. Některou si mohli také vyzkoušet. Při hrách a soutěžích si procvičili své smysly, vyzkoušeli své sportovní, střelecké dovednosti, zkusili si i hašení ohně práškovým hasičským přístrojem, nebo jak poskytnout první pomoc či transportovat zraněné. Čekaly na ně ukázky živých ryb v režii studentů střední rybářské školy v Třeboni, ale i poutavé vyprávění o nich, nebo také ukázka výcviku loveckých psů a jejich dovedností, včetně štěňat jezevčíků. V tvořivých dílnách v návštěvnickém středisku si vyzkoušeli svoji kreativitu při práci s přírodninami a výrobě pohlednic nebo náhrdelníků ze dřeva. Pochutnat si mohli na špekáčcích, které si sami opekli na ohni, a občerstvit se mohli i u kiosku. Program jim zpestřili letečtí modeláři i skvělé moderování a diskotéka Josefa Pepy Maxy.
Nedílnou součástí dne bylo předání cen dětem, které se zúčastnily 13. ročníku výtvarné soutěže VLS pro žáky a žákyně mateřských a základních škol, tentokrát na téma „V říši hmyzu“. Do ní se sešlo celkem 244 obrázků. Vítězné práce malých a mladých výtvarníků jsou k vidění v Návštěvnickém středisku Olšina.