Letošní vojensko-lesnická akce na Libavé přilákala davy zájemců

Výstava trofejí z „království jelenů“ na Libavé, armádní technika, soutěž chladnokrevných koní, a také bohatý program pro děti, přilákaly v sobotu 11. června do přírodního areálu Heřmánky u Potštátu ve vojenském újezdu Libavá na čtyři a půl tisíce zájemců. Tradiční program military-lesnicko-myslivecké akce Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé, kterou zde organizují Vojenské lesy a statky ČR (VLS), se zde odehrál po dvouleté pandemické pauze.

Dnes již tradiční akci odstartoval úvodním slovem přednosta Újezdního úřadu Vojenského újezdu Libavá Ladislav Zákuťanský, který zdůraznil důležitost vzájemné spolupráce Armády ČR a Vojenských lesů a statků na území největšího vojenského újezdu na Moravě. „Když projekt Armáda, lesnictví a myslivost v roce 2013 vznikal, netušili jsme, jakých rozměrů a popularity může v následujících letech dosáhnout,“ uvedl. Spolu s ním návštěvníky přivítal ředitel sekce plánování schopností resortu obrany generálmajor Miroslav Lafek a ředitel divize VLS v Lipníku nad Bečvou Jaroslav Nerad.
Ozbrojené složky se v jinak veskrze lesnicko-mysliveckém programu prezentovaly hlavně vojenskou techniku, jako například bojovým vozidlem pěchoty BVP 2 mechanizované roty v Třáslavicích a bojovými vozidly 143. zásobovacího praporu v Lipníku nad Bečvou, ale také lehkými pěchotními zbraněmi.
Velká část programu byla tradičně vyčleněna dětem. Program lesní pedagogiky byl koncipován jako stezka, na níž plnily děti řadu úkolů. Letos šlo o témata ze zemědělské produkce VLS, ale také ty, jež se pojí k obnově lesa, lesnickým povoláním a ochraně lesa. Programem si prošlo na pět stovek dětských návštěvníků akce.
Jedním ze středobodů zájmu dospělých návštěvníků akce je tradičně výstava trofejí. Příznivci myslivosti se sem pravidelně sjíždějí na přehlídku trofejí a shozů z aktuální sezóny. Unikátní přírodní území vojenského újezdu v Oderských vrších je totiž také mysliveckou honitbou, která je známa jako domovina nejkvalitnější populace jelena lesního v republice. Vedle trofejí z aktuální sezóny 2021 – 2022 zde mohli zájemci vidět s ohledem na koronavirou výluku akcí pro veřejnost v uplynulých dvou letech také to nejlepší ze sezón 2019-2020 a 2020-2021.
Kombinovaná ukázka tažných koní pak předvedla zájemcům disciplíny chladnokrevníků v párovém tandemu. Pro milovníky loveckých plemen psů pak byla připravena výstava plemene jagdteriérů.
Čtyř a půl tisícová návštěvnost akce na Libavé strhala obvyklé počty návštěvníků v minulých letech. „Samozřejmě nám hrálo do karet krásné počasí. Účast však byla mimořádná především s ohledem na dvouletou pauzu vyvolanou pandemií, bylo vidět, že se lidé na obdobné akce těší,“ uvedl ředitel divize VLS Lipník nad Bečvou Jaroslav Nerad.
Vojenský újezd Libavá je největším výcvikovým prostorem na Moravě, rozkládá se na 235 km2 východně od Olomouce na pomezí Hané, Slezska a Valašska. Náhorní planina Oderských vrchů je unikátní přírodní oblastí, která je mimo jiné domovinou nekvalitnější populace jelena evropského v tuzemsku, ale také třeba jediným hnízdištěm kriticky ohroženého orla skalního v republice. Ve vojenském újezdu Libavá pramení také jedna z nejvýznamnějších středoevropských řek – Odra.