Dřevorubecký šampionát vyhrál junior

Junior Marek Knotek se stal nejlepším tuzemským závodníkem na jubilejním XX. mistrovství ČR v práci s motorovou pilou a převzal tak na Skelné huti pohár pro národního šampiona z rukou ředitele VLS Romana Vohradského. Celkové pořadí soutěže, která je otevřená zahraniční konkurenci, však ovládli tři mistři světa – Marek Lubas s Tomášem Kvasničákem ze Slovenska s bavorským šampionem Uli Huberem. Závodníci VLS pak dominovali ve třech individuálních soutěžích.

Ve čtyřiatřicetičlenném startovním poli se v pátek 17. června na skelné huti sešlo 16 profesionálů, 8 zahraničních hostů, sedmička juniorů a 3 začátečníci. A start soutěže začal velmi slibně pro závodníky VLS, když v úvodním kácení kmene na přesnost dominoval Jaroslav Štelc z plumlovské lesnické divize, který umístil kmen pouhý centimetr od ideálního středu dopadu. V následující disciplíně se blýsknul domácí Jindřich Fazekaš z lesní správy Hamr, když vyměnil řetěz na své Husquarně za 10,69 sekund, což byl čas, kterému nikdo mezi dřevorubeckými profesionály neuměl konkurovat. A v následujícím „kombiňáku“ pak přišla chvíle pro Pavla Češku z ředitelství státního podniku, který si kombinací rychlého času a přesnosti vedení pily vybojoval v disciplíně zlato 190tibodovým ziskem, čímž nechal o tři body za sebou Jindru Fazekaše. Ten si vytvořil slušnou výchozí pozici do finiše pátým nejlepším výkonem ve čtvrté disciplíně „kombinovaný řez.“ Finále v odvětvování mu však nevyšlo – blýsknul se sice nejlepším časem mezi tuzemskými profesionály (16,27 s), tři zářezy do kmene však znamenaly konec medailovým nadějím. Jeho individuální chyby stejně jako dalších profesionálů tak otevřely dveře k vítězství borci z juniorské kategorie. Marek Knotek mezi mladými závodníky dominoval ve třech závěrečných disciplínách, ani v jedné sice jeho body nestačily na nejlepšího profesionála, celkově ale předvedl tak vyrovnaný výkon, že konečný součet 1583 bodů byl nejlepším českým výkonem a přinesl mu titul mistra republiky.
„Juniorské vítězství je vlastně dobrá zpráva. Je to zpráva o tom, že český dřevorubecký sport má budoucnost. A taky zpráva o tom, že nám snad vychází naše snaha vtáhnout do závodění mladé dřevorubce a pomoci jim, aby se stali konkurenceschopnými vůči zahraniční špičce. I to je důvod, proč se snažíme na Skelnou huť každoročně dostat špičkové světové závodníky, abychom především mladým nadějím umožnili konfrontaci s nimi,“ dodal k tomu hlavní organizátor mistrovství Pavel Češka.
A světová špička letos při startu na Lesnickém dni svou převahu dala najevo. V celkovém pořadí se totiž na třech prvních místech seřadili tři světoví šampioni ve startovním poli – zlatý Marek Lubas, stříbrný Tomáš Kvasničák (oba Slovensko) a bronzový Uli Huber (SRN) nechali nejlepší Čechy a Moravany za sebou s převahou. Ovládli také doplňkovou štafetu družstev, kde zvítězil slovenský tým Stihl – Dolmar před německým Team Kettlitz.