Stezka na Olšině je otevřená, ale probíhají na ní opravy

Oblíbená šumavská naučná stezka kolem rybníku Olšina je otevřená veřejnosti, na sedmikilometrové trase mokřady kolem největšího šumavského horského rybníků však lokálně probíhají opravy. Provozovatel stezky, kterým jsou Vojenské lesy a statky ČR (VLS) proto žádá návštěvníky, aby se pohybovali v těchto místech opatrně a dbali pokynů pracovníků opravující firmy.

Vojenské lesy a statky dnes zahájily opravy na trase jedné z nejoblíbenějších návštěvnických tras na Šumavě, naučné stezky Olšina, která vede chráněnou krajinnou oblastí a Ptačí oblastí Boletice okolo jednoho z nejvýše položeného chovného rybníku v republice – Olšiny. Aktuální práce mají odstranit poškození po přívalových deštích v prvních dnech letních prázdnin, kdy vodní dílo zadržovalo v rámci protipovodňových regulací vodu.

„Naučná stezka Olšina je trasa reálnou přírodou a její hlavní část vede po povalových chodnících mokřady a rašeliništi kolem rybníku. Ty se na počátku července ocitly pod vodou a místy je třeba tyto konstrukce opravit. Práce probíhají za provozu, stezka je tedy průchozí, v některých místech je však třeba se po ní pohybovat opatrně a případně dbát pokynů pracovníků, kteří zde na opravách pracují,“ uvedl tiskový mluvčí VLS Jan Sotona s tím, že za snížení komfortu se správce stezky omlouvá.