Ministryně Černochová na Zemi živitelce ocenila péči o vojenskou krajinu

Ministryně obrany ČR Jana Černochová podpořila způsob, jakým Vojenské lesy a statky (VLS) pečují o krajinu a úspěšně bojují s kůrovcovou kalamitou ve vojenských újezdech a dalších lokalitách se strategickým významem pro obranu státu. Ministryně to řekla během zahájení výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích při návštěvě stánku státního podniku.

První dáma resortu obrany, který je zakladatelem státního podniku se při návštěvě expozice VLS na českobudějovickém výstavišti mimo jiné zajímala o podrobný program unikátní akce pro veřejnost, Brdské stromsázení, kterou podnik připravuje na sobotu 17. září 2022 v okolí Padrťských rybníků. Předmětem diskuse s managementem podniku byl také chystaný projekt aktivního řízení turistického ruchu v bývalém vojenském újezdu Brdy.

S vedením VLS se ministryně obrany také shodla na novém souboru opatření proti šíření lesních požárů ve výcvikových lokalitách ozbrojených sil, který by VLS ve spolupráci s Armádou ČR měly přijmout.

Vojenské lesy a statky ČR na veletrhu Země živitelka prezentují svůj agrární program. Státní podnik v rámci něj prostřednictvím tří zemědělských správ hospodaří na více než 6 tisících hektarech v přírodních oblastech, které má ve své správě. Zaměřuje se na chov skotu a výrobu mléka. Celý agrární program VLS funguje v režimu ekologického zemědělství.