Brdské stromsázení: Na Maledivách je majitel pěti stromů zámožný člověk, říká cestovatel Horký

„Zvykli jsme si na to, že rozsáhlé lesy jsou součástí našich životů, na světě jsou ale místa, kde je dřevo tím nejvzácnějším materiálem,“ říká režisér, polárník a cestovatel Petr Horký, který se rozhodl podpořit dobrovolnickou akci Vojenských lesů a statků Brdské stromsázení. Jeho přednáška o cestování bude součástí doprovodného programu k vysazování alejí ovocných stromů, které se odehraje v sobotu 17. září na Padrťských pláních v srdci Brd.

„Možná jsem si v souvislosti s kůrovcovou kalamitou a požárem v Českém Švýcarsku uvědomil, jakou hodnotu v lesích máme. Jaké je štěstí, že žijeme v zalesněné krajině,“ říká Petr Horký a připojuje příklad, který zažil na exotických Maledivách, a jenž popisuje podle něj úplně jiný osobní vztah ke stromům...

Jihoasijský ostrovní stát je vyhlášen kouzelnými plážemi, luxusními hotelovými resorty a bohatým podmořským světem, na jednom z jeho ostrovů však český cestovatel narazil na háj, v němž byl každý strom označen číslem. „Na ostrově Gan má každý strom svoje vlastní číslo a to znamená, že někomu konkrétnímu patří. A pokud je v tamní vesnici někdo, kdo vlastní pět či šest stromů, znamená to, že je to poměrně zámožný člověk, který, když se jednou s nějakým dalším majitelem několika stromů spojí, bude moci s ním třeba postavit svou vlastní loď,“ popisuje Petr Horký s tím, že stromy se dědí a lidé se na ně chodí dívat, jak rostou.

Proto se cestovateli líbí myšlenka Brdského stromsázení, během něhož si každý návštěvník akce bude na Padrťských pláních moci vysadit svůj vlastní strom, zanechat tak svou stopu v krajině, na kterou se bude on i jeho potomci moci chodit dívat.