Brdské stromsázení: Cyklovýlet s lesníkem do historie Padrtí

Jak vlastně v srdci Brd vyrostly slavné Padrťské rybníky? A jak zde vypadaly dnes už zaniklé obce Padrť, Přední a Zadní Zaběhlá? Kde stál kostel? Kde hospoda? A kde zanechal na Padrtích svoji stopu husitský hejtman Jan Žižka? Kdo dorazí na Brdské stromsázení na kole, muže se zúčastnit cyklovyjížďky po Padrťských pláních a jejich okolí, která bude zároveň exkurzí do historie této magické krajiny. Cykloprůvodcem na trase s několika zastávkami totiž bude brdský lesník Václav Pernegr, který se dlouhá léta s nadšením věnuje místní historii.

Nepůjde o žádný náročný sportovní trek. Trasa vyjížďky lehce překonává 10 kilometrů a s celkovým převýšením 102 metrů nejde o žádnou královskou horskou etapu. Zato se na ní návštěvníci dozvědí řadu zajímavostí o minulosti Padrťských plání a historii obcí, které zde stály. Cyklisty totiž po ní povede vedoucí brdské lesní správy Vojenských lesů a statků (VLS) v Obecnici Václav Pernegr, který je zároveň nadšeným amatérským badatelem brdské historie. Píše o ní s nadšením osvětové texty do místních medií, ale i celostátních sdělovacích prostředků, a je také duchovním otcem oblíbené brdské turistické trasy Klobouček, kterou zde VLS otevřely v roce 2018 jako první naučnou stezku po zrušení vojenského újezdu Brdy.

Cyklovýlet odstartuje ve 14.00 hodin od epicentra akce Brdské stromsázení u Altánské cesty a povede nejdříve lesy lemujícími Padrtě přes Studánku na hráz Hořejšího Padrťského rybníku. Zde na účastníky čeká odbočka k pozůstatkům kláštera Teslíny, který zde roku 1421 zbořila husitská vojska Táboritů. Dalšími zastávkami na trase bude trojice zaniklých obcí Padrť, Zadní Zaběhlá a Přední Zaběhlá. Od poslední jmenované je to pak už jen několik desítek metrů zpět.

Trasu cyklo vyjížďky najdete zde.