Program Brdského stromsázení přinese zábavu, ale i vzpomínku na válečné hrdiny

Divadélko pro děti s hvězdou seriálu Slunečná Lukášem Langmajerem, dechberoucí kousky na kole v podání trojnásobného mistra světa v biketrialu Martina Šimůnka, „kurz přežití“ v divočině polárníka Petra Horkého. K tomu ukázky tažných koní, opékání špekáčků a bohatá nabídka aktivit pro děti v rámci nabídky lesní pedagogiky. To vše nabídne doprovodný program dobrovolnické akce Brdské stromsázení, kterou organizují Vojenské lesy a statky v sobotu 17. září na Padrťských pláních v Brdech.

Bohatý doprovodný program bude přichystán na pláni u slavných Padrťských rybníků v srdci Brd přímo u Altánské cesty, kde proběhne hlavní část dobrovolnického sázení ovocných alejí.

„Všechny doprovodné aktivity jsou primárně zaměřené na rodiny s dětmi a prezentaci naší vize přírodě blízkého hospodaření v Brdech,“ uvedl ředitel VLS Roman Vohradský.

Na louce u Altánské cesty tak bude připravena zábavně-naučná nabídka aktivit pro děti v rámci lesní pedagogiky. Malí i velcí zájemci si zde budou moci vyzkoušet zatloukání hřebíků, tahání klády v lesnických kleštích, skládání obřích dřevěných puzzlí, překážkovou dráhu pro chůdy, hod špalkem či počítání letokruhů.

„Heslem lesní pedagogiky je „O lese se učit v lese.“ Jde o zábavnou nauku, která dětem i dospělým prezentuje přírodu a lesnictví, ukazuje procesy, které se v ní odehrávají, a vysvětluje, proč k nim dochází,“ uvedl lesní pedagog VLS Jan Kobr.

Ve stanu s nápisem „VLS dětem“ tak k tomu bude moci každý konfrontovat své znalosti o přírodě s realitou, vyzkoušet, jak těžká je motorová pila, s níž pracují těžaři v lese, nebo si něco vyrobit v dílničce.

O tom, že chladnokrevní koně stále mají uplatnění v lese i v digitálním věku, přesvědčí návštěvníky brdský kočí VLS Milan Jura se svým čtyřnohým parťákem.

Nejen ten, kdo přijede na kole, se pak bude moci na vlastní oči přesvědčit, jaké neskutečné kousky jdou na tomto dopravním prostředku dělat. S nohama na pedálech se totiž ve své show na Padrtích představí mistr světa v biketrialu Martin Šimůnek. A svůj um si na speciálních kolech budou moci vyzkoušet i návštěvníci v rámci workshopu, který Martin povede.

O kulturní vyžití především dětí se pak postará hvězda seriálu Slunečná, herec Lukáš Langmajer se svým dětským divadélkem. Společně s cestovatelem, polárníkem a režisérem Petrem Horkým Lukáš pak zájemcům poskytne na besedě cenné rady, jak přežít v divočině.

Ve 14.00 hodin pak zájemci mohou na kolech vyrazit na komentovanou projížďku po Padrťských pláních s vedoucím lesní správy VLS v Obecnici Vaškem Pernegrem, který je nadšeným amatérským badatelem historie brdských hvozdů. Ti pěší se mohou, s využitím kyvadlové dopravy v režii VLS, přesunout k prvorepublikové lovecké chatě Václavka, kde proběhne vysazení památečního stromu u pomníků seskoku odbojových paradesantních skupin za druhé světové války. Ten bude připomínat aktuální boj lesníků VLS s kůrovcovou kalamitou a miliony stromů, které v posledních letech vysázeli, aby zničené lesy obnovili. Půjde totiž o strom s jubilejním pořadovým číslem 100.000.000.

Po celou dobu akce bude na Padrtích u Altánské cesty připraveno pohoštění s nabídkou pití a jídla od lokálních producentů. Přenosná ohniště pod dohledem lesníků VLS pak návštěvníkům umožní opékání buřtů, které zde budou k dostání.