Vojenské lesy po pandemické pauze zvou opět veřejnost na výlov Olšiny

Největší šumavská rybářská událost s bohatým doprovodným programem se odehraje na státní svátek

Horní Planá, 25. října 2022 - Největší rybářská událost na Šumavě v unikátní přírodní oblasti proběhne na státní svátek 28. října s bohatým programem pro děti, rybí gastronomií i prodejem ryb a tombolou o vánoční kapry.

Rybářská akce na ikonickém rybníku zasazeném v panenské šumavské přírodě, lesní pedagogika a další aktivity pro děti zaměřené na rybářství, prodej čerstvých ryb přímo na hrázi. K tomu sváteční rybí menu v restauraci Resortu Olšina i prodej rybích specialit přímo na hrázi. A také možnost netradičně navštívit okružní naučnou stezku vedoucí mokřady kolem Olšiny bez vodní hladiny, či si prohlédnout expozici o rybářství, přírodě a historii regionu v historické budově rybářské bašty přímo na hrázi či v moderním návštěvnickém středisku na břehu rybníka.

To vše bude součástí největší rybářské události na Šumavě, kterou v pátek 28. října pořádá státní podnik Vojenské lesy a statky (VLS) u jednoho z nejvýše položených chovných rybníků v republice, Olšinyna Českokrumlovsku.

„Rybník Olšina je unikátní vodní dílo zasazené v panenské šumavské krajině, která se teprve v roce 2016 otevřela veřejnosti po optimalizaci vojenského újezdu Boletice. Jeho výlov má naprosto nenapodobitelnou atmosféru. První veřejný výlov byl zájem veřejnosti obrovský, výlov navštívilo bezmála šest tisíc lidí. Rybník se loví jednou za dva roky, a kvůli pandemii COVID-19 jsme minulý výlov museli vynechat doprovodný program, a tak veřejnost zveme vlastně po čtyřleté pouze,“ popsal ředitel VLS Roman Vohradský.

Rybářská parta VLS začne nahánět ryby za rozednění, kolem osmé hodiny zatáhne poprvé síť a ve stejnou chvíli se na hrázi také rozběhne doprovodný program, který je zaměřen především na rodiny s dětmi a příznivce rybí gastronomie. Až do 16.00 zde budou zábavný program pro děti i dospělé s tvořivými dílničkami, lesní pedagogikou a zábavnou formou nauky o životě ve vodním světě. Ve stáncích na hrázi se budou prodávat rybí speciality, také restaurace rekreačního resortu vojenských lesů na břehu rybníku sestavila speciální menu, které bude nabízet tradiční jídla od rybí pomazánky a salátu, přes pstruha po mlynářsku až po kapří hranolky.

Přímo na hrázi bude probíhat prodej čerstvých ryb přímo z výlovu, který nabídne jak kaprovité ryby, tak i dravce, především štiky. Součástí doprovodného programu bude také tombola o kapry na štědrovečerní stůl, které si před Vánoci budou výherci moci vyzvednout na podnikovém rybářství ve Chvalšinách.

„Rybník Olšina se nachází v unikátní čisté přírodě, je napájen přítoky, které na své cestě nepotkaly lidské sídlo ani intenzivně obhospodařovanou zemědělskou půdu. První civilizaci najdete až pod jeho hrází. Na vodním díle nevyužíváme žádné intenzivní chovné metody ani chemické postupy a dno rybníka má písčito-kamenitý charakter. Proto jsou ryby z Olšiny mimořádně chutné a zdravé, což oceňují i naši zákazníci, kteří si pro ně do našeho rybářství jezdí z celé republiky, včetně vyhlášené rybníkářské oblasti Třeboňska,“ vysvětlil šumavský porybný VLS František Salon.

V rámci výlovu mimořádně otevřou veřejnosti také dvě expozice u rybníka. První se nachází v barokní památkově chráněné budově rybářské bašty přímo na hrázi je věnována rybářství, lesnictví, ale také historii regionu a zdejšímu ptactvu. Druhou expozici o přírodě Boleticka návštěvníci naleznou v moderním návštěvnickém středisku naučné stezky Olšina. Výlet po sedmikilometrové okružní trase kolem 140 hektarové Olšiny, které vede převážně po povalových chodnících mokřady obklopujícími téměř sedmset let staré vodní dílo, je ostatně dalším tipem pro návštěvníky.

„Stezka, která se po otevření před dvěma lety stala jedním z největších lákadel Šumavy, ukazuje život na hladině Olšiny i v jejím okolí, které je chráněno jako významná evropská lokalita Ptačí oblast Boletice. Během výlovu mohou na ní turisté vidět, co je jindy skryto pod hladinou a také pozorovat ptáky, které sem výlov tradičně přiláká,“ dodal tiskový mluvčí VLS Jan Sotona s tím, že například tradičním zástupcem ptačí říše, kterého sem pravidelně výlov láká je orel mořský.

Rybník Olšina byl vybudovaný klášterem ve Zlaté koruně na počátku 15. století a se svojí nadmořskou výškou 731 metrů je jedním z nejvýše položených chovných rybníků v Čechách.

Kolem rybníku od roku 2020 vede nová unikátní naučná stezka Olšina, která mapuje přírodní oblasti, které byly od roku 1950 součástí vojenského újezdu Boletice a teprve v roce 2016 se otevřely v rámci optimalizace vojenských újezdů veřejnosti. Přímo k Olšině se návštěvníci dostanou vlakem do zastávky Hodňov poslavné šumavské schwarzenberské lokálce z Českého Krumlova na Černý kříž, na kole z Horní Plané nebo Polné na Šumavě po cyklotrase č. 1254, případně pěšky po červené turistické značce z Hořic na Šumavě (9,5 km) nebo z Horní Plané přes Hodňov. Na výlov Olšiny bude zajištěno parkování osobních automobilů u Resortu Olšina.

Kontakt: Jan Sotona,tiskový mluvčí, tel.: 777 723 593, e-mail: jan.sotona@vls.cz