Největší výlov Šumavy přilákal na Olšinu davy lidí

Výlov Olšiny, který Vojenské lesy a statky tradičně pořádají s doprovodným programem pro veřejnost, v pátek 28. října přilákal na Hornoplánsko přes pět tisíc návštěvníků. Hráz rybníku chvílemi připomínala korzujícími davy Václavské náměstí, napsal o události tisk.

Unikátní kvalita ryb z vod, které na své cestě ještě nepotkaly civilizaci, k tomu tradiční rybářská událost na rybníku, který je zasazen v kulisách panenské přírody chráněné krajinné oblasti Šumava a je chráněnou evropskou lokalitou v rámci Ptačí oblasti Boletice. A také doprovodný program s nabídkou rybí gastronomie i nádherné počasí. To byl koktejl, který na státní svátek 28. října přilákal na výlov Olšiny v režii Vojenských lesů a statků více než tisíce návštěvníků. Další zájemce na Olšinu přilákalo pozdní babí léto v kombinaci s vysíláním zpravodajské stanice CNN PrimaNews, která z výlovu organizovala dopoledne přímé televizní vstupy dovysílání.

Zájemci o největší rybářskou událost na Šumavě zaplnili vlakové spoje od Českého Krumlova a Českých Budějovic, jejich auta zaplnily louky kolem resortu Olšina a hráz rybníku v dopoledních i odpoledních hodinách připomínaly náporem návštěvníků Karlům most ve špičce turistické sezóny.

„Fišparta“ dirigovaná šumavským porybným Františkem Salonem ve svátečný den zatáhla sítě celkem dvakrát (a pak ještě dvakrát při dolovování v sobotu). Největší šumavský rybník v lokalitě, která byla od druhé světové války součástí vojenského újezdu Boletice a vyhnul se jí tak na 65 letokolní civilizační rozvoj, vydal letos na 430 metráků ryb. Přes 370 metráků úlovku tvořil tradiční kapr, zbytek amur s dravými rybami (především štiky a candáti). Bezmála deset metráků si z výlovu rybníku, který je díky své unikátní poloze vyhlášeným ekologickým chovem, odnesli domů přímo návštěvníci z prodeje na hrázi. Plno bylo také ve stanu lesních pedagogů, ale i v restauraci podnikového resortu na Olšině. Fronty se stály také na rybí speciality u stánkového prodeje na hrázi.

Ředitel divize VLS Horní Planá Michal Frnoch následně v závěru programu tradičně vylosoval šťastné výherce vánočních kaprů z Olšiny. Ti si jej v předvánočních dnech budou moci vyzvednout v podnikovém rybářství ve Chvalšinách.