Zalánští zanechali svoji stopu v Brdech, vysadili 750 jedlí

Obyvatelé podbrdské obce Zalány nedaleko Nepomuku v sobotu 5. listopadu zanechali budoucím generacím svůj vzkaz v podobě jedlového lesa. Ve spolupráci s místními lesníky Vojenských lesů zde vysázeli u lesní cesty Planýrka 750 sazenic jedlí.

Akci s příznačným názvem Zalánská stopa zorganizoval místní výbor této osady na kraji brdských hvozdů ve spolupráci s hořovickou divizí VLS. Na sedmdesát místních, mezi nimiž byly tři desítky dětí, se pustilo do sázení na holině v brdské lokalitě mezi Planýrkou a Sýkorovou. Vedle práce si užili také lesní pedagogiku a další aktivity, především dětským dobrovolníkům udělal se svým koněm radost také brdský kočí VLS Milan Jura.

„Děkujeme sousedům ze Zalán za pomoc, každý aktivní zájem obyvatel z okolí o krajinu, kterou zde spolu sdílíme, nás těší. Na místo, kde díky nim roste nový jedlový les, v brzké době ještě přibyde informační tabulka, že se jedná o Zalánskou paseku,“ řekl ředitel lesnické divize Hořovice David Novotný.

Po sázení s doprovodným programem se dobrovolníci přesunuli ke stodole nad starou lesní správou, kde osadní výbor Zalány připravil pohoštění v podobě čaje, svařáku a bábovek. Na ohni se zde opékaly buřty a k mání byla také kotlíková gulášová polévka.

„Osadní výbor Zalány děkuje všem, kteří přišli sázet, velký dík patří státnímu podniku Vojenské lesy a statky, především hajné Ivaně Kolerusové, lesní pedagožce Lucii Lenghartové a kočímu hořovické divize VLS Milanu Jurovi s koněm Jackem. Poděkování si zaslouží také Marta a Karel Leitermannovi ze Zalán za skvělou gulášovku a všichni ostatní, kteří se na Zalánské stopě v Brdech podíleli,“ uvedl František Žán z osadního výboru.

Osada Zalány byla založena devíti osadníky v roce 1795, dnes je součástí Rožmitálu pod Třemšínem.