Vánoční stromky z Ralska míří do dětských domovů i domovů pro seniory na Liberecku

Mimoň, 30. listopadu 2022 - Lesníci Vojenských lesů a statků (VLS) z Mimoně, kteří spravují přírodní oblast Ralska, v těchto dnech vybírají v rámci výchovných zásahů v lesích desítky stromků, které ke konci týdne začnou rozvážet po celém Libereckém kraji. Malé borovičky z Ralska udělají radost těm, kteří nemohou advent a vánoční svátky trávit v kruhu rodiny. Osmaosmdesát stromků z Ralska lesníci z resortu obrany darují i s dopravou všem osmi dětským domovům na Liberecku a také několika domovům pro seniory.

Lesníci Vojenských lesů ze čtyř lesních správ v Ralsku v těchto dnech začali vybírat vánoční stromky, které mají udělat radost především dětem a seniorům. Pro krajské dětské domovy a domovy pro seniory, ale také školy a mateřinky z okolí Ralska jich potřebují celkem 88.

Tradiční akce, která má na severu Čech už sedmnáctiletou tradici, se odehrává podle zaběhnutého scénáře. Místní ředitelství státního lesnického podniku v Mimoni, které je správou bývalého vojenského újezdu pověřeno, posbíralo požadavky od jednotlivých sociálních a vzdělávacích institucí. V lesích této unikátní přírodní oblasti, jež je domovinou největšího stáda chráněného zubra evropského i první tuzemské smečky vlků, kteří se po letech začali znovu vracet do Česka, stromky chybět nebudou. Lesnici VLS by je stejně museli vyřezat v rámci tzv. pěstebních zásahů, kterými „prořeďují“ odrůstající porosty. I letos si většina obyvatel dětských domovů a domovů pro seniory ozdobí na vánoce borovici, která je dominantní dřevinou lesů v Ralsku.

„Málo se to obecně ví, ale tradice vánočních stromků v našich zemích nemá nijak dlouhou historii. Výrazněji se rozšířila až na přelomu 19. a 20.století, čemuž hodně pomohli lesní hospodáři, kteří v ní viděli možnost, jak využít stromky z výchovných zásahů. Lidé dnes dávají přednost vánočním stromkům, které se pěstují speciálně na plantážích převážně ve Skandinávii, pro nás pro lesníky je ale typickým symbolem Vánoc stromek z prořezávek v lese,“ okomentoval to ředitel VLS Roman Vohradský.

Stromky lesníci VLS rozvezou do dětských domovů a dalších institucí v druhé polovině týdne tak, aby si je děti i senioři mohli ozdobit již o druhém adventním víkendu. Desítky boroviček a několik smrčků zamíří do osmi dětských domovů v kraji – do Frýdlantu, České lípy, Semil, Hamru na Jezeře, Krompachu, Jablonného v Podještědí, Dubé-Deštné, ale i do dětského domova Sluníčko přímo v krajském městě.

Další dvě desítky stromků z Ralska darují VLS mateřským školám a dalším školním zařízení v českolipském regionu. Dva smrčky a pět borovic udělají radost seniorům v domovech v Mimoni a Stráži pod Ralskem.

Všechny stromky z VLS mají certifikát PEFC, který potvrzuje, že pocházejí z trvale udržitelného lesního hospodaření.