Kapry z čistých šumavských vod Olšiny nabízí Vojenské lesy v předvánočním prodeji ve Chvalšinách i v Českém Krumlově

Vojenské lesy a statky ve středu 21. prosince spustily rozšířený předvánoční prodej ryb z horského rybníku Olšina, ležícího v chráněné krajinné oblasti Šumava. Ryby z čistých vod, které nepotkaly civilizaci, nabídne státní podnik v předvánočním čase ve svém rybářství ve Chvalšinách, ale také v Českém Krumlově. Kapři zde budou k mání za 100 korun na kilogram.

Kapři z ikonického šumavského rybníku, ležícího v CHKO Šumava a evropsky významné přírodní lokalitě Ptačí oblast Boletice, kterému se přezdívá kvůli jeho poloze v panenské přírodě „Perla Šumavy,“ míří na předvánoční stoly vždy jen jednou za dva roky. Na 600 starém vodním díle, jehož přítoky na své cestě nepotkaly civilizaci ani intenzivně obdělávanou zemědělskou půdu, totiž probíhá přírodě blízký chov, v němž ryby rostou po dva roky.
„Na Olšině nepoužíváme intenzivní chovné metody, přikrmuje se zde výlučně přírodními produkty. Společně s chladnější vodou, danou vysokou nadmořskou výškou, to je důvod, proč ryby rostou ve vodách Olšiny pomaleji. Mají výjimečně kvalitní chuť, které díky písčito-kamenitému podloží rybníku chybí bahenní pachuť,“ popsal Michal Frnoch, ředitel divize Vojenských lesů a statků v Horní Plané, která na rybníku poslední desetiletí hospodaří.
Kapry z Olšiny bude od středy nabízet v rozšířeném předvánočním prodeji podnikové rybářství ve Chvalšinách, k mání budou ve stánkovém prodeji také v zahradnictví v Českém Krumlově, které se nachází u hlavního tahu z UNESCem chráněného jihočeského města na Lipno.
Zatímco se například ceny třeboňských kaprů v předvánočním prodeji vyšplhaly k 140 korunám a v české metropoli požadují prodejci za tradiční vánoční pochoutku i 160 korun, kapry z Olšiny nabízí Vojenské lesy za 100 korun za kilogram.
„Kapři z Olšiny se stali mezi gurmány již vyhlášeným pojmem, do podnikového rybářství ve Chvalšinách si pro ně v předvánočním čase jezdí lidé z Prahy, Plzně i zbytku republiky. Očekáváme proto letos mimořádný zájem,“ uvedl ředitel Frnoch.

Předvánoční prodej v Rybářství VLS Chvalšiny
KDE: Chvalšiny 96, 382 08 Chvalšiny
KDY: středa 21. 12., 8.00-15.00, čtvrtek 22. - pátek 23. 12. 8.00-17.00

Předvánoční prodej Zahradnictví Krumlov
KDE: Chvalšinská 222, 381 01 Český Krumlov
KDY: středa 21. 12. - pátek 23. 12.