Vojenské lesy zvou školní týmy do mezinárodní přírodovědné soutěže YPEF

Jince, Horní Planá, Karlovy Vary, Mimoň, Plumlov a Lipník nad Bečvou, 5. ledna 2023 - Žáci a studenti z okolí šesti přírodních lokalit ve správě Vojenských lesů a statků ČR (VLS) budou mít na přelomu zimy a jara možnost zapojit se do celoevropské znalostní soutěže o přírodě YPEF 2023 (Young People in European Forests – Mladí lidé v evropských lesích). Místní kola této soutěže, v níž o úspěchu rozhodují znalosti o lesích, lesnictví a přírodě, pro ně zorganizují lesní pedagogové státního podniku již podeváté.

Možnost zúčastnit se letošního ročníku YPEFu nabídnou již podeváté tříčlenným týmům starších žáků a studentů Vojenské lesy a statky na všech svých šesti lesnických divizích.
YPEF u VLS odstartuje ve čtvrtek 26. ledna pro žáky a studenty z podbrdských škol v informačním centru v budově lesní správy VLS v Obecnici na Příbramsku, ve středu 1. února pak své síly změří týmy z Karlovarska v areálu Sv. Linhart karlovarských městských lesů na Sovově stezce v západočeské metropoli. Týmy z Liberecka pak mají možnost poměřit své znalosti o přírodě v Ralsku. Místní kolo v režii VLS se zde odehraje v lesním areálu Skelná huť u Mimoně v úterý 7. února.

Ve středu 15. února Vojenské lesy zorganizují místní kolo v srdci českého lesnictví. Šumavské kolo se odehraje na ředitelství VLS v Horní Plané.

Ve středu 22. února pak organizuje státní podnik hned dvě místní kola na zcela opačných místech republiky. Pro děti z Chomutovska, Lounska a Rakovnicka bude připraveno kolo v gymnáziu v Podbořanech, zájemcům z Vyškovska je určeno místní kolo na základní škole v Plumlově. Ve čtvrtek 2. března se místní kolo uskuteční na ředitelství VLS v Lipníku nad Bečvou pro zájemce z Olomoucka. Závěr série místních kol v režii VLS se odehraje opět na Hané v Prostějově, kde své síly poměří družstva ve čtvrtek 23. března na půdě gymnázia Jiřího Wolkera.

Týmy se do místních kol mohou hlásit prostřednictvím elektronického formuláře na www.ypef.cz.

„Vojenské lesy soutěž YPEF dlouhodobě podporují, protože posiluje vědomosti mladé generace o lesích, lesnictví, ale také o procesech, které se v přírodě odehrávají. Děti se tím učí mimo jiné, jak se v lesích chovat,“ uvedl ředitel VLS Roman Vohradský.

Tříčlenné týmy soutěží ve dvou věkových kategoriích, mladší je určena žákům z 6. až 9. tříd, starší středoškolákům do 19 let. V místních kolech na ně čeká nejdříve písemný vědomostní test, na který navazuje praktické poznávání přírodnin. Vzhledem k možnosti postupu do mezinárodního kola je dobré, aby soutěžící aktivně ovládali angličtinu. Vítězné týmy postoupí do jednoho z šesti regionálních kol (Brno, Hranice, Písek, Trutnov, Žlutice, Praha), která se uskuteční v dubnu a květnu. A odtud mají možnost se probít do národního finále. To proběhne tradičně před letními prázdninami v Kostelci nad Černými lesy v arboretu Fakultyl esnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. Národní šampion pak postupuje do mezinárodního finále, které proběhne na podzim v některé z účastnických zemí.

Nadnárodní evropská soutěž Mladí lidé v evropských lesích (YPEF) si klade za cíl zlepšení povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti. Česko se jí zúčastnilo poprvé v roce 2011 a od 2. ročníku převzala garanci za organizaci národního kola soutěže Česká lesnická společnost jako nezávislá stavovská organizace, která zastupuje lesníky napříč oblastmi jejich působení. Účast v soutěži je samozřejmě bezplatná.

Vojenské lesy a statky jsou partnerem YPEF od roku 2015.

Kontakt:

Pro tisk: Jan Sotona, tiskový mluvčí, tel.:777 723 593, e-mail: jan.sotona@vls.cz

Pro soutěžící: www.ypef.cz a přehled níže

YPEF 2023 u VLS - místní kola

ŠUMAVA, divize Horní Planá, ruzena.hermankova@vls.cz

středa 15. února 2023 9:00 neomezeno ŘD Horní Planá, Jiráskova 150, Horní Planá

BRDY, divize Hořovice, lucie.lenghartova@vls.cz

čtvrtek 26. ledna 2023 9:00 16 týmů Lesní správa Obecnice, Obecnice 274, 262 21 Obecnice

KARLOVARSKO A CHOMUTOVSKO, divize Karlovy Vary,jana.hynkova@vls.cz

středa 1. února 2023 9:00 10 týmů Areál Sv. Linhart LLKV p.o., Sovova stezka 504/4, K.Vary

středa 22. února 2023 9:00 10 týmů GymSOŠ Podbořany, Kpt. Jaroše862, Podbořany

OLOMOUCKO, divize Lipník n. B., romana.klevarova@vls.cz

čtvrtek 2. března 2023 9:00 10 týmů ŘD Lipník n. Bečvou, Na Zelince1147, 751 31 Lipník n. B.

RALSKO, divize Mimoň, jan.kobr@vls.cz

úterý 7. února 2023 8:00 8 týmů Skelná huť

VYŠKOVSKO A PROSTĚJOVSKO, divize Plumlov, eva.weisgarberova@vls.cz

středa 22. února 2023 8:00 15 týmů ZŠ Plumlov

čtvrtek 23. března 2023 8:00 15 týmů Gymnázium Jiřího Wolkera, Prostějov