Vojenské lesy zvou do Brd na noční výpravu za sovím houkáním

VLS zvou veřejnost příští pátek na večerní naučnou výpravu do brdských lesů za sovami. Akci lesníci pořádají ve spolupráci s ornitology z obecně prospěšné společnosti Ochrana fauny ČR. Vedle poslechu zvuků nočních dravců, kteří jsou v tomto ročním období mimořádně aktivní, se účastníci dozvědí řadu zajímavostí o sovách, především o puštících, sýcích a kulíšcích, kteří jsou v Brdech hojně zastoupeni.

Typický noční zvuk, při kterém někomu přeběhne mráz pozádech, přiřadí mýty opředeným nočním opeřeným lovcům skoro každý. Málokdo ale běžně rozezná podle houkání druh sovy. Právě to, ale také mnoho dalšího o sovách, chtějí naučit Vojenské lesy a statky návštěvníky Brd na první tematické večerní vycházce, kterou do unikátní přírodní oblasti na pomezí Středočeského a Plzeňského kraje příští týden pořádají.

„Přelom února a března je pro poslech sov v přírodě ideálním obdobím. V brdských lesích doufáme, že zaslechneme především sovy, které jsou zde hojně zastoupené – sýce rousného, kulíška nejmenšího nebo puštíka obecného,“ popisuje lesní pedagožka VLS Lucie Lenghartová, která bude nočním esem návštěvníky provázet společně s ornitologem Ondřejem Sedláčkem z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Vedle poslechu sov se tak návštěvníci dozvědí, čím jsou tito tajemní opeřenci tak zvláštní, jak vypadá jejich život či jaké mýty a pověsti o nich kolují.

První komentovaná večerní naučná procházka Vojenských lesů do brdských hvozdů za sovami proběhne v pátek 3. března 2023 od 17.30 hodin. Sraz je v podbrdské obci Malý Drahlín u Příbrami. Akce, která je zdarma, je určena pro širokou veřejnost se staršími dětmi, s ohledem na omezenou kapacitu je však třeba se na ni předem registrovat e-mailem na Lucie.Lenghartova@vls.cz, nebo telefonicky na +420 737 658 407. Povinou výbavou je vhodné oblečení, obuv a také baterka.

„V naší režii jde o pilotní akci, kterou chceme doplnit klasické programy lesní pedagogiky, jež pořádáme. Pokud si ověříme, že je o výpravy za sovami do Brd zájem, určitě je budeme pořádat pravidelně, možná přidáme další výpravy už letos,“ dodal ředitel divize VLS Hořovice David Novotný.