Vojenské lesy spustily e-shop se zvěřinou a biohovězím ze Šumavy. Nově je nabízejí i v Praze

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) spustily e-shop s nabídkou zvěřiny a biohovězího masa ze Šumavy. Nabídka je určená jak domácnostem, tak i velkoodběratelům, především restauracím a cateringovým společnostem. Vedle dvou výdejních míst na Českokrumlovsku si zákazníci mohou nechat produkty dopravit také do Prahy, kde výdej nově funguje v sídle státního podniku v Dejvicích.

Elektronický obchod státního podniku, který hospodaří v šesti lokalitách v Čechách i na Moravě se strategickým významem pro obranu státu, nabízí zvěřinu výhradně ze šumavských honiteb vojenských lesů ve vojenském újezdu Boletice a jeho okolí. K dostání je zde jelení, srnčí a černá zvěřina (prase divoké). Také biohovězí produkty v nabídce dodávají šumavské farmy VLS, které hospodaří výhradně v standardu ekologického zemědělství.

„Veškerá produktová nabídka má jeden společný jmenovatel, původ v unikátních mimořádně čistých přírodních lokalitách. Honitby i pastviny státního podniku jsou převážně součástí přírodních území v Chráněné krajinné oblasti Šumava a evropsky významné lokalitě Ptačí oblast Boletice (Natura 2000). Zvěř i dobytek žije v prostředí, které bylo uchráněno intenzivního civilizačního vlivu, v místech, jimž se po desetiletí vyhnulo intenzivní zemědělství s použitím chemizace půdy. Jde tedy o produkty s nejvyššími standardy kvality,“ vysvětluje ředitel šumavské divize VLS Michal Frnoch.

V nabídce e-shopu ze zpracovatelského závodu VLS v šumavských Chvalšinách je steakové i další hovězí maso, svíčková hovězí i jelení, srnčí a jelení hřbet, ale i zvěřinové a hovězí maso zpracované na guláš. Hovězí zadní zde zákazník pořídí například za 239 korun, nabídka zpracovaného jeleního masa začíná na 160 korunách, srnčího na 240 korunách a prase divoké na 140 korunách.

„Jako státní podnik zákazníkům garantujeme původ nabízených produktů, ale i prověření zdravotní nezávadnosti autorizovanou osobou a nejvyšší standardy zpracování. Strategii, kdy se s naší cenově dostupnou produktovou nabídkou snažíme oslovit širokou veřejnost, jsme spustili před třemi roky, kdy jsme rozběhli maloobchodní prodej na sedmnácti našich zvěřinových závodech v Čechách i na Moravě. Ty však nabízejí zvěřinu v srsti, nebo v některých případech staženou a rozčtvrcenou. Nabídka masa z Chvalšin je tak dalším krokem, kterým chceme napřímo oslovit zákazníky, kteří mají zájem o specifické produkty ze zvěřiny a biohovězího,“ vysvětlila Simona Kutláková, manažerka střediska VLS na Olšině, pod které závod ve Chvalšinách spadá.

Nově si zákazník může vybrat také ze tří výdejních míst, kam si po objednání maso nechá dopravit. Vedle výdejny zpracovatelského závodu ve Chvalšinách na Českokrumlovsku jde o recepci Resortu Olšina na Lipensku a také nové výdejní místo v sídle Vojenských lesů a statků v ulici Pod Juliskou 5 v pražských Dejvicích.

E-shop VLS najdou zájemci na internetové adrese www.masozchvalsin.cz. Vedle veřejnosti zde najdou speciální nabídku také velkoodběratelé. „Dnes dodáváme maso do restaurací, jídelen, školních jídelen, ale i na jednorázové akce či oslavy. Umíme zásobovat i odběratele s požadavkem na pravidelné dodávání velkého objemu masa,“ dodala Simona Kutláková.

Jak dodala, nabídka e-shopu by se v budoucnosti měla rozšířit také o čerstvé ryby z produkce Rybářství VLS ve Chvalšinách, které nabízí kapry, amury, štiky, candáty, okouny, sumce a tolstolobiky z ikonického vodního díla Olšina a dalších šumavských rybníků Vojenských lesů, ale také čerstvé pstruhy, jež zde rybáři VLS produkují tradičními sádkařskými metodami.