Brdská výprava za sovami měla úspěch, Vojenská lesy přidávaly čtyři termíny

V pátek 3. března vpodvečer zorganizovaly Vojenské lesy pro veřejnost první výpravu za sovím houkáním v Brdech. O noční noční výpravu do brdských hvozdů projevilo zájem několik stovek zájemců a tak lesní pedagožka VLS z Brd Lucie Lenghartová musela v průběhu března přidat další čtyři termíny.

První komentovaná večerní naučná procházka do brdských hvozdů za sovami ve společné režii Vojenských lesů a neziskovky Ochrana fauny ČR měla úspěch, přestože na vábení ornitologa Ondřeje Sedláčka z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy odpověděl svým hlasem jen jeden kulíšek nejmenší a to z poměrně velké dálky. Na pětadvacet návštěvníků, kteří na podvečerní vycházku vojenských lesů vyrazily z Drahlína směrem na Protizlodějskou cestu, se však dozvědělo mnoho zajímavostí o sovách. A dostali také návod, jak se na výpravu za sovím houkáním vydat sami se speciální aplikací s hlasy těchto nočních dravců.

„Každá sova má svůj ideální čas, kdy je vhodné ji vábničkou přilákat. Začíná se ještě před setměním hlasem kulíška nejmenšího, když se smráká je ideální čas vábit kalouse ušatého, po setmění pak sýce rousného a puštíka obecného,“ popisuje lesní pedagožka Lucie Lenghartová s výčtem sov, které středočeské pohoří obývají.

Jednotlivé druhy dravců profesor Sedláček lákal, aby přilétly a ozvaly se svým typickým hlasem, který řadě lidí nahání strach, jak s pomocí vábničky, tak i mobilní aplikací.

Zájem o historicky první vycházku za sovami s Vojenskými lesy a statky předčil všechna očekávání lesníků z Brd. Na vycházku s kapacitou 25 účastníků se během několika hodin poté, co státní podnik zveřejnil pozvánku na webu a sociálních sítích, přihlásilo na tři sta zájemců.

Lesní pedagožka brdské lesnické divize VLS tak musela přidat hned několik termínů, aby přihlášené zájemce uspokojila. Za brdskými sovami tak nakonec zájemci vyrazí každý pátky v březnu.

„Další termíny jsme již veřejně neinzerovali, protože jsme je nabídli lidem, kteří se nahlásili k první vycházce a kapacitně se na ně nedostalo,“ dodala lesní pedagožka VLS.

„Celkem se tak z pilotní zkušební akce stalo díky mimořádnému zájmu pět výprav, v příštím roce počítáme, že nabídneme termínů více,“ řekl ředitel hořovické lesnické divize VLS David Novotný.