Vojenské lesy na Libavé obnovily historický kříž na křižovatce U zeleného kříže, který připomíná zaniklou osadu i pád amerického bombardéru

Lipník nad Bečvou, 3. května 2023 - Vojenské lesy a statky (VLS) obnovily v minulých dnech velký zelený dřevěný kříž na křižovatce silnic od Velkého Újezdu na Potštát se silnicí směřující na obec Slavkov. Dominantu, která dává tomuto místu jméno, zničil počátkem března silný poryv větru, lesníci VLS však nechali vyhotovit nový kříž, který na křižovatce v minulých dnech opět vztyčili.

Dřevěný kříž připomíná osadu U Zeleného kříže (německy Beimgrünen Kreuz), která pod vrcholem nedalekého stejnojmenného vrchu v Oderských vrších na hranici dnešního vojenského újezdu Libavá kdysi rozkládala.

„Samotu „U zeleného kříže“ tvořily fořtovna, stojící západně od protilehlé cesty vedoucí z této významné křižovatky na Libavou (v místě dnešního altánu), postavená okolo roku 1860 a hájovna stojící na druhé straně cesty. Patřily pod velkostatek hraběte Althana Lipník n. B. Do roku 1936 sídlil na fořtovně panský revírník Zdráhala, který se na penzi odstěhoval do Lipníka. Po skončení druhé světové války dožil v Partutovicích. Fořtovna pak po válce sloužila v podstatě jako noclehárna pro dřevorubce z vesnic na okraji vojenského prostoru, kteří tam pěšky docházívali z Bohuslávek, Dolního Újezda, Skoků a Staměřic vždy v pondělí. Přes týden pracovali v lese, spávali v této „hájovně“, kde jim vařila „tetinka Čápová“ ze Skoků a v pátek se vraceli na víkend domů. Tento systém zde fungoval zhruba do začátku šedesátých let minulého století a v tomto období původní Zelený kříž zmizel,“ připomíná historii místa bývalý vedoucí lesní výroby z libavské lesnické divize VLS Jan Jeniš.

Proč má kříž nedaleko pramene Odry zelenou barvu, není zcela jasné. Legenda vypráví, že byl postaven na památku zločinu, při němž pytlák zastřelil místního hajného. „Jisté však je, že až do roku 1945 nestával tam, kde stojí nyní, nýbrž na druhé „potštátské“ straně silnice u odbočky na Slavkov,“ doplnil Jan Jeniš.

Vedle zaniklé obce je místo také pamětníkem událostí druhé světové války. Nedaleko křižovatky U zeleného kříže totiž na konci druhé světové války, byl během tzv. "Krvavé neděle" 18. prosince 1944 sestřelen americký bombardér patřící 767. bombardovací sqadroně 461. Podle výpovědi přeživších letců byl letoun napaden stíhačkou Foke-Wulf Fw 190 a začal ve vzduchu hořet. Čtyřem letcům se podařilo vyskočit a byli po dopadu zajati. Letadlo následně rozmetal výbuch a jeho největší část dopadla do prostoru "U zeleného kříže."

Obnoven byl z iniciativy vedoucího lesní správy Velký Újezd Jiřího Friedla. Jeho umístění bylo pak výsledkem dohody vedoucích lesních správ Velký Újezd a Potštát, protože jejich území se v tomto nejvyšším a strategickém bodě stýkají.

Zaniklou osadu připomínal až do soboty 4. března, když trouchnivělý kříž podlehl větru. Lesníci VLS se však obratem rozhodli jej do krajiny na úpatí Jeseníků vrátit. Repliku vytvořil z modřínového dřeva Jaromír Machala z nedaleké obce Jílové.

Je třeba poznamenat, že pan Machala odvedl skvělou práci při tvorbě tohoto v podstatě uměleckého díla. A musím zdůraznit, že se tím pádem této význačné křižovatce, významnému orientačnímu bodu v krajině i mapách, ale i dnes především oficiálnímu vstupu do Vojenského újezdu Libavá, dostalo řádného a důstojného symbolu,“ uzavřel Jan Jeniš.

Fotografie ke stažení: https://www.uschovna.cz/zasilka/JUFWCVR5BXU94YJ9-KSP/

Kontakt: Jan Sotona, tiskový mluvčí, tel.:777 723 593, e-mail: jan.sotona@vls.cz