Největší lesnicko-armádní akce na Moravě představí přírodu na Libavé i tank Leopard

VLS, Armáda ČR a Vojenský opravárenský podnik zvou veřejnost na letošní ročník akce Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé, který se odehraje v sobotu 10. června v areálu Heřmánky u Potštátu.

Tank Leopard 2A4 a mnoho další armádní techniky. Výstava nejlepších trofejí a shozů z honitby ve vojenském újezdu Libavá, který je domovinou nejkvalitnější populace jelena evropského v republice. K tomu kombinovaná soutěž chladnokrevných koní, výstava psů a také bohatý doprovodný soutěžní program pro děti v režii lesních pedagogů z Oderských vrchů. To je jen část nabídky, která čeká na návštěvníky největší lesnické akce na Moravě – tradičního mítinku ARMÁDA, LESNICTVÍ A MYSLIVOST NA LIBAVÉ. Pořádají jej Vojenské lesy a statky ČR společně s místními armádními složkami a Vojenským opravárenským podnikem z Nového Jičína. Akce se odehraje v sobotu 10. června v areálu Heřmánky nedaleko Potštátu.
Novinka ve výzbroji Armády ČR, kterým je jeden z nejmodernějších tanků na světě, německý Leopard 2A4, budí veřejný zájem všude, kde je představen, a nejinak tomu jistě bude i v areálu Heřmánky, kde se představí společně s další vojenskou technikou. Dalším lákadlem druhého červnového víkendu na Libavé bude tradičně přehlídka chovatelská přehlídka divize VLS Lipník nad Bečvou.
Nejmenším návštěvníkům bude určena lesní pedagogika. Čeká na ně stezka s úkoly a informacemi o lese, lesnictví, přírodě, ale také z oboru včelařství a zemědělství.
Chladnokrevné koně jsou i v době moderní techniky stále nenahraditelnými pomocníky lesníků především v těžko přístupném terénu. U Vojenských lesů se v poslední době navíc staly symbolem nového lesnického přístupu v rámci přechodu na přírodě blízké hospodaření, které se mimo jiné zaměřuje na šetrnou práci v lesích, která nepoškozuje spodní patro vegetace. Tažní koně se v Heřmánkách představí na přehlídce i v kombinované soutěži - při slalomu se zapřaženou kládou, formanské jízdě, kde kočí musí prokázat svou zručnost při ovládání koní na suchu i ve vodě, a také v těžkém tahu, kde závodníci prezentují sílu koní i jejich sehranost v zápřahu, protože disciplíny se účastní koně v páru.
Na milovníky psů pak čeká Výstava Moravskoslezského klubu chovatelů jagdteriérů i bonitace klubu chovatelů barvářů. A kdo chce vyzkoušet, jakou má mušku s brokovnicí, bude moci zkusit svou zručnost na laserové střelnici.
Podrobný program najdete v pozvánce pod článkem, kde je umístěna také mapka s příjezdovou trasou do přírodního areálu na Heřmánkách.

PROGRAM

PŘEHLÍDKA TROFEJÍ
zvěře ulovené v honitbách VLS ČR, s.p., divize Lipník nad Bečvou v myslivecké sezóně 2022/2023, Jelení shozy z honitby Libavá z jarní sezóny 2023
8.00 otevření prohlídky
9.00 slavnostní zahájení a průvodní slovo ke shozům a trofejím
10.00 představení sokolnictví a jeho významu v myslivosti a provozu letišť
11.00 ukázka hodnocení trofejí spárkaté zvěře
13.00 druhé průvodní slovo ke shozům a trofejím
17.00 možnost vyzvednutí trofeje

LESNÍ PEDAGOGIKA
Tradiční stezka s úkoly a informacemi o lese, myslivosti, zemědělství, včelařství či ochraně živočichů pro dětské návštěvníky výstavy.
Provoz na jednotlivých stanovištích od 9.00 do 15.00 hod.

VOJENSKÁ TECHNIKA ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY
8.00–16.30 ukázka bojové techniky a ručních zbraní AČR

LASEROVÁ STŘELNICE
8.00–16.30 Lovecký simulátor brokové střelby

BONITACE KLUBU BARVÁŘŮ ČMKCHB
Bonitační kruh v provozu od 10.00 hod

VÝSTAVA MORAVSKOSLEZSKÉHO KLUBU CHOVATELŮ JAGDTERIÉRŮ, z. s.
8.00–9.00 přejímka psů
9.30–14.00 zahájení výstavy,
posuzování v kruhu
14.00–15.00 přehlídka vítězů

CHOVATELSKÁ UKÁZKA PLEMEN CHLADNOKREVNÝCH KONÍ A JEJICH KOMBINOVANÁ SOUTĚŽ
Plemenní hřebci, chovné klisny, formanská jízda, ovladatelnost s kládou, těžký tah
9.00 chovatelská ukázka plemen chladnokrevných koní
10.00 kombinovaná soutěž chladnokrevných koní
16.00 vyhlášení výsledků

16.30 OFICIÁLNÍ UKONČENÍ DNE za doprovodu trubačů
divize Lipník nad Bečvou