Leopard na Libavé: Jedna z prvních možností prohlédnout si nový tank české armády

Sobotní prezentace německého tanku Leopard 2A4 na akci Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé bude vlastně veřejnou premiérou této novinky ve výzbroji českých ozbrojených sil mimo brány zbrojařských výstav. Leopard, který byl zařazen do výzbroje Armády ČR teprve počátkem dubna, byl totiž zatím veřejně předveden pouze na brněnském zbrojním veletrhu IDET, jenž proběhl před 14ti dny.

Čtrnáct tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel získala Česká republika od Německa darem za vojenskou podporu Ukrajiny. Moderní stroje, které si mezi českými vojáky hned získaly přezdívku „Leoš,“ původně využívaly švýcarská a německá armáda. První Leopard 2A4 armáda převzala loni v prosinci, zbývající budou v souladu s harmonogramem dodány do konce roku 2023. Vozidlo Bpz3 Büffel na vylepšeném podvozku Leopard 2 bude připraveno do poloviny roku 2024.
Součástí dodávky je kromě tanků počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, jež zahrnuje i výcvik českých vojáků.
Na sobotní akci Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé, která je již řadu let nejnavštěvovanější lesnicko-mysliveckou akcí na Moravě, bude předveden stroj z výzbroje 7. mechanizované brigády, tzv. Dukelské. Tato elitní jednotka představuje rozhodující palebnou a údernou sílu pozemních vojsk Armády České republiky. Brigáda je předurčena k plnění úkolů prevence a reakce na krizové situace v rámci národního i aliančního uskupení. Jednotlivé prapory (tři mechanizované a jeden tankový) mohou řešit taktické úkoly samostatně nebo společně jako celek.
„Každoroční přehlídka na Heřmánkách ve vojenském újezdu Libavá je naprosto unikátní akcí pro veřejnost, protože prezentuje téměř vše, co se v největším moravském výcvikovém prostoru, který je zároveň domovinou nejkvalitnější středoevropské populace jelena evropského, děje – od výcviku, přes lesnictví až po myslivost. Děkujeme 7. brigádě, že pro letošek dodala takovou specialitu, jako je právě tank Leopard,“ uvedl Jan Sotona, tiskový mluvčí Vojenských lesů a statků ČR, které jsou společně s místními armádními složkami a Vojenským opravárenským podnikem z Šenova u Nového Jičína organizátory letošního ročníku.