Národní šampionát ovládli dřevorubci z VLS

Mistrem republiky v práci s motorovou pilou se na Sklení huti stal Jindřich Fazekaš z domácí divize Mimoň, stříbro vybojoval plumlovský dřevorubec Jaroslav Štelc. Celkem VLS v první pětici obsadili tři místa.

Jedenadvacátý ročník mistrovství republiky v práci s motorovou pilou, který se již popatnácté odehrával v režii VLS na Sklené huti jako integrální součást Lesnického dne v Ralsku (šlo by již o 16. ročník, nebýt pandemie COVIDu, která pořádání akce zamezila v roce 2020) se nesl ve znaku velkého úspěchu závodníků z řad VLS. Ten byl o to větší, že ve startovním poli, které je otevřené zahraniční konkurenci byla celá řada věhlasných jmen s mezinárodními úspěchy. Z celkem osmačtyřiceti závodníků bylo dvaatřicet tuzemských, deset ze Slovenska a šestice ze Spolkové republiky Německo.
Byl mezi nimi absolutní mistr světa z roku 2014 Uli Huber, juniorský mistr světa za roku 2016 Marek Lubas, světový rekordman a letošní mistr světa ve výměně řetězu Jan Anděl, šestý z letošního mistrovství světa v Estonsku Jiří Anděl, ale také medailisté z letošního světového šampionátu Martin Pňaček a Zuzana Zajícová.
Již první den závodu bylo jasné, že bude na co koukat, když začaly padat světové výkony. Postaral se o to právě světový rekordman Jan Anděl ve výměně řetězu, který v dubnu v Estonsku překonal v této disciplíně třináct let starý rekord legendárního norského dřevorubce Ole Haralda Kvesetha a vylepšil rekordní hodnotu na 8,27 sekundy. Na Skelné huti to v soutěži juniorů zvládl ještě bravurněji -povolit dva šrouby lišty pily, sejmout kryt lištu a řetěz, nasadit nový řetěz a složit celou motorovou pilu opět dohromady stihl Jan Anděl v pátek v čase 7,92 sekundy. Nejlepším výkonem světa je tento výkon z Ralska pouze neoficiálně, protože jako rerkord se počítá podle mezinárodních pravidel pouze výkon z mistrovství světa. I tak se jedná o famózní výkon, který můžete zhlédnout ve videu na našem podnikovém Facebooku.
Po pěti disciplínách v sobotu odpoledne se však nejvíce radovali závodníci VLS, kteří si ze slavnostního vyhlášení výsledků odnášeli čtyři zlata z jednotlivých disciplín a zlato se stříbrem v rámci ceůlkového pořadí. Kácení v kategorii profesionálů vyhrál „neprofesionál“ Pavel Češka, vedoucí lesní výroby na ŘSP, kombinovaný řez Jaroslav Štelc z Plumlova a domácí závodník z Ralska Jindřich Fazekaš exceloval mezi profesionály ve výměně řetězu a odvětvování. Právě jeho výkon v poslední jmenované disciplíně mu pomohl k závěrečnému skoku do čela celkového pořadí a připsal si tak na Sklené huti již třetí titul mistra republiky. Prvním vicemistrem a majitelem stříbra se stal plumlovský Jaroslav Štelc (po dvou bronzech v letech 2019 a 2022), třetí skončil Kodad. VLS tak při započtení výsledku Pavla Češky obsadily v první pětici mistrovství republiky hned tři místa.
Vítězem Poháru VLS se pak stal slovenský reprezentant Marek Lubas, nejlepším juniorem Marek Knotek a mezi začátečníky exceloval Tomáš Burda.
Pořadateli XXI. mistrovství ČR v práci s motorovou pilou na Skelné huti byly Vojenské lesy a statky společně s Czech Sports Loggers, generálním partnerem společnost Total Energies, hlavními partnery pak Husqvarna, Forest Meri, Reparoservis a Ha-Soft. Poděkování za organizaci patří všem rozhodčím a technickému personálu – SŠHL Frýdlant, SLŠ Žlutice, SLŠ Křivoklát, ČLA Trutnov a Husqvarna.