Státní podniky z resortu obrany rozšiřují spolupráci

Na posílení vzájemné spolupráce se ve čtvrtek 25. ledna dohodli ředitelé státních podniků z resortu ministerstva obrany – Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ), Vojenský technický ústav (VTÚ), Vojenský výzkumný ústav (VVÚ), Letecké opravny Malešice (LOM Praha) a Vojenské lesy a statky ČR (VLS). Součástí setkání na půdě VOP CZ, kterého se zúčastnil také první náměstek ministryně obrany František Šulc a další zástupci resortu, bylo také odhalení pamětní desky padlým tankistům.

Na společném setkaní, kde Vojenské lesy zastupoval ředitel podniku Roman Vohradský, se probíraly možnosti aktivní spolupráce na společných projektech v souladu se společnou iniciativou Pro silnou armádu, která vznikla v minulém roce a má za cíl co nejvíce podpořit obranyschopnost Armády České republiky.
„Jsem velice rád, že můžeme ještě více prohloubit partnerství napříč státními podniky resortu Ministerstva obrany a úspěšně tak pokračovat v duchu inciativy Pro silnou armádu, která nás k této spolupráci společné zavazuje,“ sdělil po jednání pověřený ředitel VOP CZ Martin Šturala.
V poledne se všichni hosté spolu se zástupci Krajského vojenského velitelství v Ostravě, Československé obce legionářské a zástupců obce Šenov u Nového Jičína a města Nový Jičín zúčastnili slavnostního odhalení pamětní desky padlým tankistům umístěné v nově vysazeném ovocném sadu, který se nachází na volně přístupném pozemku VOP CZ, jenž byl v minulosti zarostlý náletovými dřevinami. Samotný sad minulý podzim v rámci akce Vopacké stromsázení vysázeli zaměstnanci VOP spolu s místními občany. Sad se brzy stal příjemným místem pro procházky místních obyvatel.
„Velmi oceňuji tento počin Vojenského opravárenského podniku. Na hrdiny, kteří položili život za naši svobodu, se nesmí zapomenout. A zejména by se to mělo připomínat mladé generaci. O to se snaží i Obec legionářská,“ sdělil předseda jednoty Nový Jičín Československé obce legionářské Alois Petroš.
Celou návštěvu pak zakončila v odpoledních hodinách prohlídka výrobního areálu Vojenského opravárenského podniku, kde se hosté seznámili s technologickým portfoliem.