Dvě samice zubra byly vypuštěny na Lipně, kde vzniká nový chov

V rezervaci u Lipna v jižních Čechách včera byly vypuštěny dvě samice zubra evropského z chovu Vojenských lesů a statků v Ralsku. Stanou se součástí nového chovu, který zde vzniká na pozemcích bývalého golfového hřiště na dohled Stezky korunami stromů.

Zvířata jsou součástí velké výměny těchto vzácných kopytníků, do které jsou zapojeny celkem čtyři kraje.
„Cílem rozsáhlé výměny a převozů zvířat je vytvořit na Lipně stádo, které bude geneticky různorodé. Proto základní skupinu vytvoří zubři z několika českých chovů,“ vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, které probíhající výměnu koordinuje. První dvě samice byly odchyceny v oboře VLS Židlov na Liberecku. „Odchycena byla jedna dvouletá a jedna tříletá samice,“ upřesnil Miroslav Zikmund z divize VLS Mimoň. Zvířata z Ralska se stanou společně dalšími dvěma samicemi z chomutovského zooparku a býkem z chovu ve středočeských Milovicích základem nového chovu na jihu Čech.
Akce je součástí velké výměny zubrů, v jejímž rámci byli koncem února na Židlově vypuštěni dva býci z rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice.
„Zubři byli po první světové válce ve volné přírodě zcela vyhubeni člověkem a přežili jen díky chovu v zajetí. Kromě volné přírody jsou pro jejich záchranu důležité i podobné rezervace, jako vzniká na Lipně,“ doplnil Dalibor Dostál.
Se záchranou zubra se začalo v 50. letech a dnes jeho stavy ve volné přírodě překračují 10 tisíc kusů. Součástí mezinárodního programu je i chov VLS v Ralsku.