Šest chovatelských přehlídek u VLS představí čtyřiadvacateráka z Libavé i mnoho dalšího

Šest unikátních přírodních lokalit, kterým se vyhnula civilizace, a v nich čtyřiadvacet honiteb. Šest akcí, na kterých Vám chceme představit to nejlepší z letošní sezóny. První již tento pátek na Šumavě.

Čtyřiadvacaterák z Libavé s bodovým ohodnocením 228,5 CIC, který se stal v letošní lovecké sezóně druhou nejsilnější trofejí jelena evropského, uloveného v historii Vojenských lesů a statků v jejích honitbách. Nebo přehlídka 600 trofejí všech druhů spárkaté zvěře, včetně desítky trofejí jelenů sika japonského v hodnotách zlaté medaile z Hradiště, které je jednou z největších ucelených honiteb v Evropě. A také přehlídka z aktuální lovecké sezóny na Brdech na břehu Hořejšího Padrťského rybníku. To vše a mnoho dalšího představí Vojenské lesy a statky na šesti chovatelských přehlídkách, které se uskuteční od 28. dubna až do 17. června, a budou prezentovat to nejlepší z šesti unikátních přírodních lokalit ve správě státního podniku.

Šumava

První z nich se odehraje v pátek 28. a sobotu29. dubna u nejvýše položeného chovného rybníku v Česku. V rekreačním zařízení na Olšině bude divize VLS Horní Planá prezentovat trofeje ze svých pěti šumavských honiteb. Největší z nich je Knížecí stolec, kde se vyskytuje zvěř jelení, srnčí, černá a okrajově daňčí. Obdobná zvěř je zastoupena v honitbě Nová Pec, která navazuje na NP Šumava, stejně tak v honitbě Vimperk. V ostatních honitbách obhospodařovaných divizí (Homolský les a Bechyně) je normována pouze zvěř srnčí a lovena zvěř černá.

Střední Brdy

Brdská divize VLS se sídlem v Jincích připravila prezentaci pro mysliveckou veřejnost u rybářské bašty na břehu Hořejšího Padrťského rybníku. V kulisách jednoho z nejkrásnějších koutů středočeských hor zde v pátek 19. a sobotu 20. května bude prezentovat přehlídku ze čtyř honiteb, které spravuje. Největší z nich je honitba Brdy o celkové výměře 26 tisíc hektarů, kde se vyskytuje hlavně zvěř jelení, zvěř černá a vokrajových částech zvěř srnčí.

Výběr ze dvou svých režijních honiteb, Březina a Bílý vlk, kde se vyskytuje jelení, dančí, mufloní a srnčí zvěř, pak o den později veřejnosti představí divize VLS Plumlov. Akce se již podruhé odehraje v restauraci penzionu Gril Tour v Protivanově v sobotu 20. května a vedle přehlídky trofejí a shozů uplynulé lovecké sezóny z plumlovských honiteb se návštěvníci mohou těšit na vystoupení trubačů VLS a tradiční mysliveckou kuchyni.

Doupovské hory

Ještě širší prezentační rámec pak bude mít Chovatelská přehlídka divize VLS Karlovy Vary. Ta se podruhé odehraje s podtitulem ČLOVĚK-LES-ZVĚŘ. Akce představí šest stovek trofejí téměř všech druhů spárkaté zvěře lovené v Česku a návštěvníci si mimo jiné mohou prohlédnout desítku zlatých medailových trofejí jelenů sika japonského, 30 trofejí jelena evropského v medailových hodnotách (nejsilnější přes 205bodů CIC), ale také špičkové trofeje jelenů ve třetí věkové třídě.

Kromě vystavených loveckých trofejí z jediné divizní honitby Hradiště, která je však se svou rozlohou 35 400 hektarů jednou z největších ucelených honiteb v Evropě, čeká na návštěvníky v areálu střelnice VLS v Lučinách také bohatý doprovodný program. Odehraje se zde soutěž trubačů „Parforzní kňour,“ svoji techniku představí Armáda ČR, karlovarští hasiči i lesníci, proběhne prezentace včelařů a ukázka práce chladnokrevných koní. Především na dětské návštěvníky čeká jízda na koních a lesní pedagogika, na všechny prodejní stánky a občerstvení. Lovnou zvěří v Hradišti je jelen evropský, jelen sika, srnec obecný, prase divoké, muflon obecný a daněk skvrnitý. Kromě individuálních lovů v honitbě se těší velké oblibě u myslivecké veřejnosti společné lovy na černou a holou zvěř pořádané karlovarskou divizí. Akce proběhne v sobotu 27. května v areálu střelnice Lučiny u Doupovského Hradiště.

Oderské vrchy a Jesenicko

Mimořádnému zájmu se tradičně těší chovatelská přehlídka divize VLS Lipník nad Bečvou, která myslivecky spravuje honitby, jež jsou domovem nejkvalitnější tuzemské populace jelena evropského. V uplynulé lovecké sezóně zde navíc došlo k události, která je výjimečná. Jeden z našich hostů zde ulovil 17. září jelena s trofejí čtyřiadvacateráka o bodové hodnotě 228,5 bodů CIC. „Tahákem pro mysliveckou veřejnost budou jistě také jelení shozy nalezené v našich honitbách na jaře, které dokladují, jaká zvěř se zde vyskytuje, a na co se mohou lovečtí hosté těšit. A zde mohu slíbit, že se skutečně bude na co dívat,“ láká do Oderských vrchů vedoucí lesní výroby tamní divize VLS Jan Jeniš.

Lipnická divize VLS spravuje pět honiteb, z nichž největší je právě vyhlášená „jelení“ lokalita Libavé, je zde však zastoupena bohatě zvěř mufloní, daňčí, srnčí i černá, a vyskytuje se zde poslední populace tetřívka obecného na Moravě. Druhou velkou divizní honitbou je obora severně od Bruntálu, ve které se vyskytuje zvěř jelení, srnčí a černá. Menší Haštovická obora mezi Valašským Meziříčím a Hodslavicemi je domovem zvěře srnčí a s pomístním výskytem zvěře černé. Čtvrtou honitbou je Dětřichov na úpatí nejvyššího vrcholu Nízkého Jeseníku – Slunečné s výskytem srnčí a jelení zvěře. Poslední, osmisethektarová Bochoř na Hané je ze čtvrtiny tvořena lužními lesy a polnostmi s výskytem srnčí zvěře, normované jsou zde stavy zvěře drobné – zaječí a bažantí. Na ploše 105 ha je jako součást honitby uznaná bažantnice.

Chovatelská přehlídka na Libavé se odehraje v sobotu 10. června a bude tradičně součástí největší akce VLS pro veřejnost na Moravě Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé v areáluHeřmánky.

Mimoň

Tisíce návštěvníků největší lesnické akce pro veřejnost LESNICKÉHO DNE V RALSKU2017 si pak mohou prohlédnout trofeje a shozy ze sedmi honiteb ve správě divize VLS Mimoň v lesním areálu Skelná Huť. Prezentace severočeské lesnické divize Vojenských lesů a statků sérii chovatelských přehlídek státního podniku uzavře v sobotu 17. června.

Více informací o chovatelských přehlídkách najdete v pozvánkách.

Chovatelské přehlídky VLS 2017

28.-29. dubna, divize Horní Planá, RZ Olšina, GPS: 48°46'44.751"N,14°5'33.932"E
19.-20. května, divize Hořovice, Hořejší Padrťský rybník, GPS: 49.6481064N,13.7553008E
20. května, divize Plumlov, Gril Tour Protivanov, GPS: 49.4815803N, 16.8366881E
27. května, divize Karlovy Vary, střelnice Lučiny, GPS: 50.2323786N, 13.0188222E
10. června, divize Lipník n. B., areál Heřmánky, GPS: 49.6479650N, 17.6016628E
17. června, divize Mimoň, Skelná huť v Ralsku, GPS: 50.6127031N,14.7884389E