Brdské infocentrum v Obecnici nově s rozšířenou realitou: Potkat v Brdech lišku, jelena nebo puštíka může každý

Jelena evropského, lišku nebo puštíka obecného může v brdských lesích potkat od prvního prázdninového dne každý. Navíc se s těmito zástupci obyvatel českých lesů na naučné stezce Klobouček může také vyfotit, nebo si je „virtuálně“ pohladit. To vše díky programu rozšířené reality, který s příchodem prázdnin spustil správce lesů ve středních Brdech, státní podnik Vojenské lesy a statky v nově zrekonstruovaném informačním centru v Obecnici.

Vojenské lesy a statky pro letošní letní turistickou sezónu otevřely své informační centrum v Obecnici na Příbramsku po rozsáhlé inovaci. Návštěvnické středisko na úpatí Brd v historické prvorepublikové budově lesní správy VLS nově nabízí rozšířené penzum informací o přírodě a historii, ale i zábavu pro malé i velké návštěvníky. A to jak v interiéru, venkovních prostorách, tak i ve virtuálním prostoru. Novinky turisté pak najdou i přímo v lese, na trase naučné stezky Klobouček, která od infocentra vede na nedaleký stejnojmenný brdský vrch.
„V Obecnici jsme v pilotní fázi spustili nový systém komunikace s veřejností, který plánujeme v našich lokalitách využívat. Je založen na kombinaci nejmodernějších informačních technologií a tradičních interaktivních prvků z přírodních materiálů,“ vysvětlil ředitel VLS Roman Vohradský.
Na pozemku u infocentra tak nově návštěvníci najdou informační prvky a herní areál plný interaktivních prvků. Součástí je mimo jiné „hmatový“ chodníček, kde si návštěvníci naboso otestují chůzi po různých přírodních materiálech. V interiéru pak vedle panoramatické mapy a infopanelů s informacemi o historii Brdy i jejich největších návštěvnických lákadlech najdou systém rozšířené reality, který jim s pomocí speciální aplikace v chytrém telefonu v reálném prostoru přiblíží obyvatele lesa – lišku, pasoucího se jelena nebo třeba typického zástupce brdských nočních dravců, puštíka obecného.
Zvířecí obyvatele vojenských lesů si návštěvníci prohlédnou díky speciální aplikaci S NÁMI VÁM ZVĚŘ NEUTEČE, kterou si zdarma stáhnou přímo na infocentru. Zážitek jim bude k dispozici i na tabletech, které jsou v infocentru k zapůjčení. A pokud s aplikací vyrazí na naučnou stezku, zvířata si mohou na vybraných místech zobrazit přímo v lese. Na sedmikilometrovou okružní trasu lesníci VLS nově instalovali tři zastávky s tzv. markanty v podobě tabulí se siluetami zvířat, na kterých se jim vybrané zvíře zjeví.
Další novinkou, s níž se v infocentru VLS veřejnost už nyní setká, je postava průvodce brdskými lesy – lesníka nové generace. Animovaná postava je bude nově provázet na vybraných trasách nejen na Brdech, ale i v Ralsku.
„V zavádění nových informačních technologií pro návštěvníky lesů chtějí jít Vojenské lesy, které letos slaví 95 let od svého vzniku, ještě mnohem dál. Opakovaně jsme deklarovali, že si přízně veřejnosti ceníme a chceme si ji i udržet. Na vybraných místech během prázdnin umístíme přímo v přírodě speciální terčíky s kódy. Po načtení se turistům a cykloturistům s aplikací, kterou chceme představit veřejnosti v září na Brdském stromsázení, objeví Lesník nové generace a poví jim vše podstatné o dané lokalitě, přírodních zajímavostech i vojenské historii. Aplikace bude obsahovat rovněž speciální 3D modely, takže si návštěvníci vojenských lesů prohlédnou vnitřní uspořádání pěchotního srubu na Jordánu, zámek Tři Trubky či zbraně, na jejichž vývoji či modernizaci se podílely ostatní státní podniky z resortu ministerstva obrany,“ uvedl vedoucí oddělení vnějších vztahů VLS Martin Zajíček.
První trasa s aplikací využívající rozšířenou realitu a prvky umělé inteligence povede z Obecnice podél bývalých dopadových ploch Jordán a Tok, a bude se jmenovat „Stezka přes prvorepublikové dopadovky.“ Další tzv. Třítrubecká by pak měla mapovat hlavně okolí Padrťských rybníků a bývalého cvičiště na Kolvíně.
„Aplikace bude součástí systému řízeného turistického ruchu, který náš podnik prosazuje. Vše je v horké fázi přípravy a my pevně věříme, že to do té doby stihneme,“ uvedl Martin Zajíček.