Vojenské lesy opět zvou dobrovolníky na výpravu za studánkami v Brdech

Vojenské lesy a statky ČR po dvou měsících zvou dobrovolníky na další ze série vycházek, jejichž cílem je zmapovat vodní prameny ve středních Brdech, vyčistit je a případně naplánovat opravy přístřešků jednotlivých studánek a dalších navazujících prvků. Tentokrát se s lesní pedagožkou brdské lesnické divize zájemci vydají příští neděli do lesů nad obcí Skořice.

Rudolfova studánka pod vrchem Dubina, ale také pramen Pod Záborčím mezi Skořicemi a Mirošovem, studánka Pod Hradem a další brdské prameny budou cílem druhé výpravy, která vyrazí v neděli 6. srpna v 9.00 hodin od obecního úřadu ve Skořicích, kde je sraz zájemců, kteří chtějí prameny zmapovat, vyčistit a zkontrolovat, zda nepotřebují větší opravy.
Trasa bude o něco delší, než premiérová patnáctikilometrová výprava na přelomu května a června – bude měřit asi 20 kilometrů.
Dobrovolníci na akci nepotřebují žádné složitější vybavení, postačí lopatky a hrabičky, dobrá terénní obuv a samozřejmě svačina s pitím. Cílem je zmapovat stav pramenišť, vyčistit je aktualizovat jejich evidenci. Složitější opravy či stavbu nových prvků, jejichž potřeba z mapování vyplyne, provedou Vojenské lesy a statky následně ve své režii.
„Cílem těchto výprav je postupně projít všechny známé studánky ve středních Brdech, na druhé trase se tak posuneme jihovýchodním směrem. Stejně jako minule dobrovolníci na akci nepotřebují žádné složitější vybavení, postačí lopatky a hrabičky, dobrá terénní obuv a samozřejmě svačina s pitím,“ řekla lesní pedagožka brdské lesnické divize VLS Lucie Lenghartová, která výpravy organizuje.
Jak dodala, cílem je totiž hlavně zmapovat stav pramenišť, vyčistit je a aktualizovat jejich evidenci. Složitější opravy či stavbu nových prvků, jejichž potřeba z mapování případně vyplyne, provedou Vojenské lesy a statky následně ve své režii.
Podle ředitele divize VLS Hořovice Davida Novotného jsou střední Brdy důležitým rezervoárem vody pro rozsáhlé území středních Čech a Plzeňska, zdejší lesy zásobují vodou několik vodárenských nádrží. Oživením tradice jakéhosi otevírání studánek a zapojením veřejnosti do péče o ně chtějí lesníci VLS veřejnosti tuto důležitou funkci této unikátní přírodní oblasti přibližovat. „Vedle toho udělají samozřejmě čisté, zurčící studánky s opravenými stříškami radost všem návštěvníkům lesa,“ dodal ředitel Novotný.
Další ze série výprav se odehraje na podzim, místo srazu a trasu VLS s předstihem zveřejní.