Týden lesů: Výtvarná soutěž o historii i současnosti lesnictví

Lesník včera a dnes – to je téma výtvarné soutěže pro děti a mládež, kterou vypsala u příležitosti letošního ročníku Týdne lesů pracovní skupina lesních pedagogů v ČR, sdružená pod resortem zemědělství.

Výtvarná soutěž je určena pro jednotlivce, ale i školní kolektivy ve věku od 6 do 16 let, a poběží od 21. března do 15. dubna. Na Týden lesů od 6. do 10. května 2024 je pak naplánována výstava nejlepších prací v Národním zemědělském muzeu v Praze, kde proběhne i vyhlášení vítězů. Ti budou odměněni věcnými i zážitkovými cenami od jednotlivých partnerů soutěže.
Tématem výtvarné soutěže je ztvárnění dlouhodobé strategické práce v lese. Práce by tak měly akcentovat fakt, že než vyroste dospělý les, pečuje o něj několik generací lesníků. „Dokážeš si práci lesníka představit? Jaké přístroje a techniku používá? A jak asi vypadal jeho pradědeček?“ ptají se návodně autoři soutěže.
Propozice, více informací o soutěži a přihlášky najdou zájemci zde: Výtvarná soutěž Lesník včera a dnes - Pro školy - Lesní pedagogika.cz (lesnipedagogika.cz)
Součástí Pracovní skupina lesní pedagogiky v ČR, která soutěž organizuje, jsou i lesní pedagogové státního podniku Vojenské lesy a statky ČR.