YPEF u Vojenských lesů letos odstartoval v Brdech

Ve čtvrtek 25. ledna odstartoval u Vojenských lesů a statků (VLS) prvním místním kolem v podbrdské Obecnici letošní ročník mezinárodní přírodovědecké soutěže YPEF (Young People in European Forests – Mladí lidé v evropských lesích). Po dětech z okolí středočeských hor se budou moci do bojů zapojit díky mítinkům v režii podnikových lesních pedagogů také školáci z Šumavy, Karlovarska, Ralska i jihu Moravy a Olomoucka. Ti nejlepší postoupí do regionálních bojů.

VLS jsou již tradičním partneremt éto mezinárodní soutěže, která běží v řadě evropských zemí a vyvrcholí na podzim mezinárodním finále. Pod Brdy se zúčastnilo osm tříčlenných týmů dětí ze základní školy v Zaječove, Gymnázia J. Barranda z Berouna a křivoklátské „lesárny.“

Všechny čekal klasický průběh s testem na úvod a finále s praktickou „poznávačkou.“ Děti tak například musely správně určit rodový i druhový název živočicha podle lebky, kůže, vycpaniny nebo paroží. Vítězové se mohou těšit na regionální pokračování v Praze.

„YPEF má naši dlouhodobou podporu už od roku 2015, kdy jsme zorganizovali první místní kola. Jde o jeden z nástrojů, který posiluje vědomosti mladé generace o lesích, lesnictví, ale také o procesech, které se v přírodě odehrávají, i o tom, jak se zde mají chovat, ,“ uvedl ředitel VLS Roman Vohradský.

Další místní kola u VLS se rozběhnou v únoru. Zájemci je mohou nalézt na webu www.ypef.cz.

Nadnárodní evropská soutěž Mladí lidé v evropských lesích (YPEF) si klade za cíl zlepšení povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti. Česko se jí zúčastnilo poprvé v roce 2011 a od 2. ročníku převzala garanci za organizaci národního kola soutěže Česká lesnická společnost jako nezávislá stavovská organizace, která zastupuje lesníky napříč oblastmi jejich působení. Účast v soutěži je bezplatná.