V Ralsku vznikla Alej vzpomínek s rouby ze zaniklých obcí

Tři desítky nových stromů, vysazených o tomto víkendu, lemují frekventovanou cyklostezku Vojenských lesů a statků (VLS) v Ralsku a připomínají zaniklé obce v bývalém vojenském prostoru. Hrušně a jabloně, které zde vysadil Geopark Ralsko, jsou totiž naroubovány odrůdami stromů v zaniklých obcích, a tak návštěvníkům budou jednou bývalé obyvatele lokality připomínat i svou chutí.

Alej poskytne cyklistům stín a na podzim ochutnávku ovoce, které kdysi jedli i místní obyvatelé, jež zde žili. A aby věděli, co ochutnávají - každý strom je opatřen cedulkou, na které najdou návštěvníci název odrůdy, název zaniklé vsi, odkud byla odrůda odebrána, a jméno patrona stromu, tj. člověka, který strom sázel.
„Původně jsme chtěli sázet se školami a dobrovolníky, ale vzhledem k situaci s koronavirem, sázeli zaměstnanci geoparku a správní rada,“ Jsme moc rádi, že se výsadby účastnil i pan hejtman Martin Půta, který je členem správní rady Geoparku Ralsko, a podpořil nás v našem úsilí,“ uvedla ředitelka geoparku Lenka Mrázová. Mezi členy správní rady je mj. i liberecký hejtman Martin Půta a ředitel divize VLS v Mimoni, která lokalitu Ralska spravuje Roman Vohradský.
Výsadbu aleje podpořila Nadace ČEZ. Velkou pomocí byli i hasiči ze Stráže pod Ralskem, kteří v neděli přijeli novou alej zalít. Nová alej byla vysázena na pozemcích soukromého zemědělce pana Ing. Římsy a Vojenských lesů a statků.
Do budoucna geopark plánuje ve výsadbě pokračovat. „Prostoru je tu dost, chtěli bychom dotáhnout alej až k obci Dolní Novina a pak možná pokračovat na druhé straně cyklostezky,“ ukazuje Lenka Mrázová.
Alej vzpomínek není samostatnou akcí. Již od roku 2016 se Geopark Ralsko snaží zmapovat staré odrůdy ze zaniklých obcí a v evidenci má již přes 300 stromů z celkem 8 zaniklých obcí – z Kostřice, Křídy, Holiček, Ostrova, Jablonečku a dalších.
„S Geoparkem máme velmi dobrou spolupráci, v souvislosti s tímto projektem jsme se například zavázali, že ovocné aleje po zaniklých obcích ponecháme nadále v krajině a nebudem je kácet,“ uvedl ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský.